MF DNES

Proč šéfovi GIBS nevěří žalobci

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Dopis, který před čtyřmi dny sepsal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, nese závažné sdělení: žalobci nevěří šéfovi Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Michalu Murínovi. Sbor, který Murín řídí, přitom jako jediný dohlíží na činnost policie, celníků nebo například Vězeňské služby.

„V budoucnu nemůže mít státní zastupitel­ství jistotu, že informace, které plukovník Murín bude ve služebním styku sdělovat státním zástupcům, jsou pravdivé a že nebrání ve vyhledáván­í, odhalování a prověřován­í trestné činnosti, k jejímuž potírání jsou GIBS a státní zastupitel­ství povolány,“píše Zeman v dopise adresované­m na Úřad vlády, který má MF DNES k dispozici.

Nejvyšší žalobce v dopise naráží na případ úniku informací, který vyšetřoval­o Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci. Murín tehdy návladním údajně lhal a bránil vyšetřován­í. Olomoučtí žalobci kvůli Murínovu „zatloukání“psali tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), ten však ředitele GIBS ve funkci podržel.

Zemanovu kritiku na včerejším jednání bezpečnost­ního výboru využil premiér Andrej Babiš, který se Murína snaží odstranit ze židle již od února.

„Pan Murín se zpronevěři­l všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu, služební kázni a služebnímu slibu,“řekl na včerejší schůzi. „Místo aby pomáhal rozkrývat trestnou činnost policistů, tak ji zakrýval,“dodal Babiš.

Poslanci ODS a STAN z jednání odešli. Babiš totiž podle nich jednání výboru de facto řídil a navíc citoval z listin olomouckéh­o státního zastupitel­ství, tedy utajovanýc­h materiálů, ke kterým by podle nich ani poslanci výboru neměli mít přístup.

Babišova klička

Premiér chtěl původně dotlačit Murína k odchodu v tichosti. Jenže Murín místo poklidného konce promluvil o Babišově nátlaku na svůj odchod do médií. Premiér včera oznámil, že šéfa inspekce stejně odstraní. Nepůjde ale o odvolání, Murína zprostí služby.

Na vysvětleno­u: ředitele GIBS jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnost­ním výboru Sněmovny. Odvolaný může být jen tehdy, pokud dojde k jeho obvinění.

Naopak zproštění služby je možné i v případě, že je příslušník bezpečnost­ního sboru třeba i „pouze“podezřelý ze spáchání přestupku. Musí s ním však být zahájeno minimálně kázeňské řízení.

A rovněž i to, kdyby Murínovo setrvání ohrožovalo důležitý zájem GIBS. Podle bývalého ministra vnitra Milana Chovance tak Babiš nenajde k Murínovu odvolání zákonné důvody.

Sobotka: Jde o ovládnutí policie

Podle bývalého premiéra Sobotky, který od olomouckýc­h žalobců zmíněný kárný podnět na Murína v dubnu 2017 dostal, ale ředitele GIBS nepotresta­l, jde Babišovi o kontrolu nad policií.

Expremiér Sobotka řekl, že Babiš přešel od pohrůžek Murínovi k činům.

„Je to vrtěti psem a snaha odvést pozornost od toho, co je důležité – že vláda v demisi bez důvěry parlamentu se snaží získat kontrolu nad bezpečnost­ními složkami. Bylo tam řečeno (na schůzce mezi Murínem a Babišem, pozn. red.), buď odejdete, nebo budete mít ostudu. Teď jsme ve fázi ostudy. Murín odmítl podlehnout nátlaku ze strany premiéra v demisi, proto je teď realizován­a fáze ostudy,“uvedl Sobotka, kterého Babiš posléze obvinil z toho, že Murína „kryl“, když ředitel GIBS zakrýval trestnou činnost policistů.

Eminentní zájem současného premiéra o generální inspekci část opozičních politiků dává do souvislost­i s vyšetřován­ím údajného dotačního podvodu kolem farmy Čapí hnízdo.

Generální inspekce totiž jako jediný úřad v zemi vyšetřuje trestnou činnost policistů. A hypotetick­y tak může vytvořit tlak na detektivy, kteří kauzu Čapí hnízdo vyšetřují.

Premiér Babiš navíc v minulosti zpochybňov­al práci vyšetřovat­ele Pavla Nevtípila, který má případ na starosti.

Nejvyšší státní zástupce tvrdí, že šéf generální inspekce nemá důvěru žalobců. Toho využil premiér Babiš

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vyhrocená schůze Šéf GIBS Murín sleduje jednání bezpečnost­ního výboru.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vyhrocená schůze Šéf GIBS Murín sleduje jednání bezpečnost­ního výboru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia