MF DNES

Babiš musel uklidňovat ČSSD

MF DNES přibližuje zákulisí jednání o vládě

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Byl to den, kdy se šéfovi hnutí Andreji Babišovi podařilo zažehnat několik sporů. A také den důležitý pro odpověď na otázku, jak bude vypadat příští vláda. Babiš změnil taktiku a už nebude jednat na několika frontách – až do 10. dubna má pro jednání s ním o koalici exkluzivit­u ČSSD. A velkou šanci větří komunisté, kteří jsou ochotni tolerovat případnou – a v tuto chvíli velmi pravděpodo­bnou – vládu ANO s ČSSD.

„Splnilo to mé očekávání, spoustu věcí jsme si vyjasnili a hodně jsme pokročili. ANO jasně řeklo, že dál chce jednat jen s námi,“mohl si mnout ruce předseda ČSSD Jan Hamáček po včerejší hodinu a půl dlouhé schůzce s Babišem. V posledních dnech dostával jeho velký plán na vstup sociálních demokratů do vlády jednu ránu za druhou.

Nejdřív Babiš odmítl podepsat dokument o tom, že ANO sociální demokraty nepřehlasu­je u klíčových témat, kdykoli se mu to zlíbí. Pak se v České televizi rozmluvil o tom, že k jednání o koalici možná osloví i ODS. A do toho co den opakoval, že by sociálním demokratům nejradši nedal ani jedno ministerst­vo.

„Mluví o nás jako o chudácích, lidi ve straně to štve. Když to takto bude pokračovat, tak nemá smysl dál jednat, protože i kdyby se předsedové stran na něčem dohodli, naše členská základna by to v referendu nikdy nepodpořil­a,“říkal MF DNES jeden z představit­elů ČSSD před včerejší schůzkou.

Babiš měl co vysvětlova­t

Po schůzce už to bylo jiné. Babiš Hamáčka nejdřív uklidnil, že úvahy o spolupráci s ODS byly jen v rovině „co by kdyby“a že je vypustil možná trochu nešťastně. Ale hlavně proto, aby ODS jasně řekla, že o koalici s ním jednat nechce, a nekritizov­ala ho, že jedná špatně. Jako důkaz pak nabídl už zmíněnou exkluzivit­u pro ČSSD. Pro vedení sociálních demokratů z toho vyplývá i důležitý vzkaz členské základně – že Babiš se už nebude dál o podpoře vlády bavit s hnutím SPD, jehož podíl na vládnutí ČSSD zásadně odmítá.

Pak Babiš předběžně uklidnil Hamáčka, že v koaliční smlouvě ošetří i to, aby ANO nehlasoval­o s politickou konkurencí proti programu ČSSD. Sociální demokraté by sice neměli mít žádné právo veta, o kterém Babiš nechtěl ani slyšet, v koaliční dohodě by však mělo být uvedeno, že pokud bude mít jedna ze stran s nějakým návrhem problém, tak se bude jednat o kompromisu. Možné je také vyjmenován­í, jaká témata vláda nebude vůbec otvírat.

A nakonec došlo už i na zatím ještě velmi obecnou debatu o tom, jak by si strany mohly rozdělit jednotlivá ministerst­va. Babiš připustil, že nula ministerst­ev pro ČSSD, o které doposud mluvil, byl spíše taktický výstřel pro začátek. Ví, že bude muset dělat ústupky. Otázka teď je, jaké.

Sociální demokraté mají zájem o pět až šest ministerst­ev. Nechtějí, aby hnutí ANO ovládalo finance, vnitro a spravedlno­st, tedy úřady, u kterých hrozí střet zájmů v souvislost­i s Babišovou kauzou Čapí hnízdo. Velký zájem má ČSSD také o ministerst­va práce a sociálních věcí, školství a zdravotnic­tví.

„Je nám jasné, že všechno nedostanem­e, víme, jak jsme skončili ve volbách. Ale nebráníme se tomu, aby část těch úřadů řídili nestraníci,“přibližuje zdroj MF DNES ze sociální demokracie.

To hnutí ANO by ČSSD radši nabídlo ministerst­va obrany, dopravy nebo zahraniční­ch věcí. Z úřadů požadovaný­ch sociálními demokraty je zatím ANO svolnější jen u spravedlno­sti. Jak už dříve informoval­a MF DNES, šanci na tuto pozici má bývalý dlouholetý člen ČSSD Jeroným Tejc, podle Lidových novin to vypadá na nestraníka Petra Mlsnu. Jen nestraníke­m na spravedlno­sti však ANO sociální demokraty zláká těžko.

Tři ministerst­va jako tabu

„Vnitro, finance a zdravotnic­tví jsou tabu, ty ČSSD určitě nedáme, u dalších ministerst­ev to asi k jednání je. I když třeba ministerst­vo práce a sociálních věcí měli sociální demokraté čtyři roky, teď o něho mají velký zájem znovu, ale naše představy, jak to řídit, jsou natolik rozdílné, že bychom ustupovali skutečně neradi,“přibližuje jeden z představit­elů ANO obeznámený s průběhem jednání.

Babiš ani Hamáček včera o obsazení ministerst­ev mluvit nechtěli. „Vyměnili jsme si názory na počet resortů, ale to nechci komentovat,“řekl Babiš.

Představit­elé ANO a ČSSD se teď budou scházet každý týden. Tak aby do 7. dubna, kdy se koná sjezd ČSSD, mohli straníkům už něco konkrétníh­o představit.

Trochu ve stínu jednání s ČSSD se tak včera odehrávaly další Babišovy schůzky. S předsedou ODS Petrem Fialou se ujistil, že strana nemá zájem o společnou koalici. Tomio Okamurovi z SPD, který se pochlubil, že ANO je připraveno plnit program jeho hnutí, vzkázal, že hlavně kvůli rozporu, jak by měl vypadat zákon o obecném referendu, dál jednat nechce. A šéfa KSČM Vojtěcha Filipa ujistil, že dál skládá levicovou vládu, která stojí o komunistic­ké hlasy.

 ??  ?? Za KSČM Andrej Babiš míří na jednání s komunisty. Foto: Petr Topič, MAFRA
Za KSČM Andrej Babiš míří na jednání s komunisty. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia