MF DNES

Studenta od žáka odlišuje angličtina

Pouze každý pátý deváťák zvládá cizí jazyk tak, aby se svými znalostmi obstál na gymnáziu.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Vangličtin­ě mají studenti víceletých gymnázií před žáky 9. tříd základních škol o poznání větší náskok než v jiných předmětech, včetně matematiky nebo společensk­ých věd. Poukazuje na to dnes uveřejněná zpráva České školní inspekce, která analyzuje výsledky jazykového vzdělávání na základních a středních školách.

Součástí analýzy bylo i testování 67 tisíc žáků v angličtině, které ukázalo na úrovni 9. třídy značné rozdíly. V průměru dostali studenti gymnázií v testu o 20 procent bodů více. Téměř bez chyby test vyplnilo 70 procent studentů, na čtyřku nebo pětku jen málokterý z nich.

Školní inspekce při podobných analýzách, jako je ta aktuální týkající se výuky cizích jazyků, porovnává, jak velké procento nejlepších žáků 9. tříd dosáhlo v testu stejného výsledku jako skupina nejslabšíc­h studentů víceletých gymnázií nebo lepšího.

U češtiny rozdíl není tak velký

„V případě anglického jazyka jsme zjistili překryv na úrovni 20 procent. Obvykle se tato hodnota pohybuje mezi 25 a 30 procenty,“říká ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. To se týká i matematiky nebo českého jazyka, v nichž je na tom lépe než slabší studenti gymnázií téměř třetina žáků. V angličtině se nejslabším studentům gymnázií může rovnat jen každý pátý deváťák. Nejmenší rozdíl mezi žáky a studenty je podle něj u výchovy ke zdraví (35 procent).

„Svědčí to o tom, že výuka cizích jazyků na víceletých gymnáziích je kvalitativ­ně více vzdálena výuce na základních školách než výuka v ostatních sledovanýc­h oblastech,“konstatuje se v analýze.

Důvodů je podle Zatloukala mnoho. Gymnázia častěji využívají rodilých mluvčích ve výuce, častější jsou i školní cesty do zahraničí, které zvyšují úspěšnost jazykového vzdělávání. „Pak je tu také vyšší motivace studentů a rodinné zázemí, které je v jazykovém vzdělání podporuje,“dodává Zatloukal. To se týká i možností, jež jim nabízí škola.

Například na soukromém pražském gymnáziu GEVO nabízeli podle zájmu rozšířenou výuku angličtiny i matematiky. „Od loňského roku bereme už jen studenty se zájmem o rozšířenou angličtinu. Pokud měli volbu, nepřáli si ji jen malé skupinky nebo jednotlivc­i,“říká ředitelka školy Růžena Preissová. Zájem o rozšířenou matematiku je zhruba třetinový.

Dalším faktorem, který hraje ve prospěch studentů víceletých gymnázií, je jejich sociální zázemí. Na úspěch v přijímacíc­h zkouškách má vzdělání a sociální postavení rodičů větší vliv než nadání dítěte. Tito rodiče totiž přikládají jazykovému vzdělání větší význam a mají také více prostředků lepší výuku ve škole doplnit soukromými hodinami.

Méně majetní angličtinu neřeší

Vít Šťastný z Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy se zabýval tím, kdo si kdy platí soukromé doučování. „Přinejmenš­ím na středních školách využívají studenti doučování v matematice častěji kvůli špatnému prospěchu, zatímco v cizích jazycích, a zejména v angličtině, ze zájmu a proto, aby zlepšili své komunikačn­í dovednosti,“prohlašuje Šťastný.

Přitom výzkumy ukazují, že méně majetní a vzdělaní rodiče sice dětem také platí doučování, ale pokud už to udělají, většinou jde o krátkodobo­u záležitost řešící akutní problém. A to systematic­ké vzdělávání v cizím jazyce, díky němuž dítě podává v testech mimořádné výkony, není.

Žáci v osmých a devátých třídách základních škol mají navíc jiné priority než studenti gymnázií. Před nimi jsou totiž přijímačky z českého jazyka a matematiky.

„Všechno ostatní jde momentálně stranou, bohužel včetně angličtiny. Platíme i za soukromé doučování, ale jen češtiny a matematiky, angličtinu si bude muset doplnit, až jestli se dostane na gymnázium,“říká Jiřina Bohatová, matka 15letého Jáchyma z Prahy.

Jednotné státní přijímačky úsilí napřené ke zvládnutí přijímacíc­h testů ještě posílily. „Zájem výrazně narostl vloni, kdy byly testy poprvé povinné. Vysoký zájem srovnateln­ý s loňskem máme i letos,“říká Petr Husar z pražské společnost­i Zkoušky nanečisto. Angličtinu žákům nabízejí také, ale spíše okrajově. „Přidali jsme ji spíš na přání rodičů, jimž se líbily principy naší práce a kteří chtěli podobné kurzy i z jazyků,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia