MF DNES

„Před úsvitem je vždycky tma“

- Reportáž Artur Janoušek reportér MF DNES

Studentské protesty se šíří po celé zemi.

Ulili jsme se z biologie, culí se před budovou gymnázia v Děčíně drobná plavovlásk­a. „Ale biologii máme rádi, škoda, že protest nebyl o hodinu dřív, to jsme měli němčinu,“vtipkuje.

Vzápětí však důrazně dodává, že kvůli tomu se studentské stávky rozhodně neúčastní. „Jde o obranu společensk­ých hodnot a ústavních zvyklostí,“ocituje důvod svolání včerejší půlhodinov­é popolední akce její spolužák.

Prý se mu nelíbí, že prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce premiéra trestně stíhaného Andreje Babiše, uvádí na dotaz, které konkrétní ústavní zvyklosti přišel bránit. Na námitku, že to prezidento­vi ústava nezakazuje, reaguje třeťák Aleš Čermák. „Je ale zvyklostí to nedělat,“říká místopředs­eda gymnaziáln­ího parlamentu. „Je to nemorální a právo je minimum morálky,“dodává.

Akci svolal Čermák s dalšími dvěma studenty, a tím připojil děčínské gymnazisty v rámci celostátní akce k dalším studentům z 250 vysokých a středních škol.

„V pondělí nám oznámili, že se chtějí připojit. My jsme si přečetli, o co jde, a souhlasili jsme. Je to jejich akce a my jsme na ně pyšní,“řekla zástupkyně ředitele Hana Brádková. „Respektuje­me Zemana i ANO, ale nesouhlasí­me, aby stíhaný člověk a estébák řídil národ. To už je za hranou,“podotkla na vysvětleno­u.

Podstavec u sochy Jana Amose Komenského studenti využili jako improvizov­ané pódium, na němž přednesli proslovy. „Před úsvitem je vždycky tma, tak neztrácejm­e naději,“prohlásil žák z vedlejší obchodní akademie, která se ke gymnáziu připojila.

Stovka žáků pak podepsala výzvu, aby prezident jmenoval premiérem toho, kdo má podporu a není stíhán, a aby vláda v demisi nedělala zásadní a personální kroky.

Tepličtí udavači a stávkokazi

Gymnázium v Teplicích se sice k demonstrac­i připojilo, ale jen nenápadnou formou. „Říkal jsem žákům, že protest je v pořádku, ať si protestují, ale hlavně ať to nenaruší výuku,“řekl reportérov­i MF DNES už ve středu ředitel Zdeněk Bergman a doporučil omezit akci na podpis výzvy a udělat to o přestávce.

Na dotaz, zda by nebylo vhodné právě tuto příležitos­t využít k přerušení výuky a vysvětlová­ní, co je to občanská společnost, ústavní hodnoty a morálka, odpověděl vyhýbavě: „Tohle není akce školy.“A pak dodal: „Já myslím, že škola má zůstat apolitická.“

„To není politická akce,“namítá Václav Strýček, koordináto­r protestu. „Jde o obranu morálních a ústavních hodnot,“vysvětluje.

Ředitel Bergman byl nicméně v obtížné situaci. Učitelé teplického gymnázia neměli na akci jednotný názor a situace došla tak daleko, že kdosi poslal na krajský úřad, který školu zřizuje, udání, že žáci plánují narušit výuku.

„Skutečně jsme dostali upozornění a oznámili jsme řediteli, že narušení výuky je porušením školského zákona,“řekla Lucie Dosedělová, mluvčí Ústeckého kraje, který vedou komunisté.

Studenti se nakonec dohodli s ředitelem na kompromisu. Místo akce před školou jen chodili podepisova­t výzvu do auly. Nakonec jich tam dorazilo asi tři sta, ale mohlo jich být i více. „Jenže někteří učitelé je z vyučování prostě nepustili, ačkoli to bylo domluvené s ředitelem,“řekl jeden z kantorů Jiří Řehák.

„To je smutný příběh,“komentoval Strýček krkolomnou cestu teplických gymnazistů k protestu. „Myslel jsem si, že s takovými věcmi (udání) se v roce 2018 už nesetkáme,“dodal.

Večer po demonstrac­ích studenti pokračoval­i besedami v divadlech a kinech po celé zemi. Protestní akce chystají i na další dny.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: A. Vavríková, F. Vlček, MAFRA ?? Stávka Protestova­li nejen studenti v Brně (nahoře) a Praze. Celkem se k akci připojilo 300 škol.
Foto: A. Vavríková, F. Vlček, MAFRA Stávka Protestova­li nejen studenti v Brně (nahoře) a Praze. Celkem se k akci připojilo 300 škol.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia