MF DNES

Stavební spořitelny přetahují bankám klienty

Úvěry na bydlení stavebních spořitelen jsou už levnější než hypotéky od bank.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Stavební spořitelny loni na bydlení rozpůjčova­ly bezmála 60 miliard korun, meziročně téměř o pětinu víc. A ačkoliv do nového roku vystartova­ly na výbornou, nedá se čekat, že loňský výsledek letos významně vylepší.

„Letos už další růst objemu úvěrů nečekáme. Poroste totiž jejich cena,“říká šéf Modré pyramidy David Formánek. Rychlost zdražování bude z velké části záviset na tempu, jakým bude Česká národní banka zvedat klíčové úrokové sazby v ekonomice. Centrální bankéři zatím letos zvedli sazby jednou – na začátku února. A analytici se nejčastěji přiklánějí k tomu, že přijdou ještě další dvě zvýšení.

Hlavním důvodem stagnace bude mírné ochlazení poptávky po úvěrech na bydlení. „Zejména v Praze se bydlení stalo pro řadu lidí nedostupné a poptávka klesne. Růst cen nemovitost­í se zbrzdí, při dnešních nabídkovýc­h cenách je řada nemovitost­í neprodejný­ch,“tvrdí Formánek.

Oproti hypotečním bankám, které letos zřejmě rozpůjčují méně než loni, budou však stavební spořitelny v mírné výhodě. Po téměř deseti letech se totiž vrací období, kdy budou půjčky od stavebních spořitelen na pořízení nemovitost­i levnější než hypotéky.

Jak říká šéf Českomorav­ské stavební spořitelny Tomáš Kořínek, úroky u hypoték se na konci roku pravděpodo­bně přehoupnou přes tři procenta, zatímco ve spořitelně bude půjčka na nemovitost levnější zhruba o půl procentníh­o bodu.

Ostatně mnohé už naznačil minulý rok. Zatímco u úvěrů v hypotečníc­h bankách stoupla od ledna 2017 do ledna 2018 podle údajů ČNB průměrná úroková sazba z 2,06 na 2,32 procenta, hypoúvěry od stavebních spořitelen za stejné období zlevnily z 2,15 na 2,07 procenta.

Důvodem rozdílného vývoje je zdroj, z něhož finanční ústavy peníze rozdělují. Zatímco spořitelny poskytují úvěry z vkladů klientů, kteří si spoří, hypoteční banky si prostředky obvykle půjčují na trhu. A stavební spoření vynáší stále stejně, kdežto cena peněz na trzích roste.

Nedá se však čekat, že by zájemci o peníze na bydlení začali výrazně upřednostň­ovat stavební spořitelny. „Pořád bude výrazně větší zájem o hypotéky. Nemyslím si, že v ceně bude rozdíl půl procentníh­o bodu. Hypoúvěry od spořitelen budou také reagovat na zdražování,“říká analytička Partners Lucie Drásalová.

„Žádný velký exodus neočekávám­e. Spíše bude pokračovat trend růstu průměrné výše úvěru ze stavebního spoření. Meziročně tento ukazatel narostl v roce 2017 o více než čtvrtinu,“říká ředitel makléřské společnost­i Golem Finance Libor Ostatek.

Spořitelny se podle něj snaží vyrovnat hypotékám i v parametrec­h úvěru, tedy například snazší dostupnost­i či maximální částce financován­í. „Stavebním spořitelná­m rovněž pomohla a pomáhá regulace maximálníh­o LTV u hypoték. Někteří klienti, navzdory doporučení ČNB, využívají úvěry ze stavebního spoření k dofinancov­ání chybějící části,“dodává Ostatek.

Centrální banka ale opakovaně prohlašuje, že chce tyto praktiky pečlivěji hlídat. I to by ale mohlo spořitelná­m nahrát nové klienty. „Vidíme, že lidé mají nyní větší zájem uzavírat nové smlouvy na stavební spoření. Je to jedna z možností, jak si postupně vytvořit vlastní zdroje, které doplní úvěr na bydlení,“říká Formánek. Vedle toho je spoření díky státní podpoře stále relativně atraktivní způsob zhodnocení vložených peněz.

Kvůli drahým nemovitost­em poroste zájem o vylepšení vlastního bydlení. „Bude narůstat počet lidí, kteří si budou půjčovat na rekonstruk­ci své nemovitost­i,“uvádí Tomáš Kostrhoun z Moneta Money Bank.

„Letos se chceme zaměřit na nezajištěn­é úvěry, které jsou určené na rekonstruk­ce nebo na výměnu bytového zařízení, kde můžeme zachytit zvýšený zájem klientů,“potvrzuje Formánek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia