MF DNES

Hračkářstv­í Toys R Us končí. Obří výprodej začíná

- Michal Strnad redaktor MF DNES

Americký řetězec se 70letou historií neunesl tlak nízkonákla­dové konkurence. Vaz nakonec miliardové firmě zlomily e-shopy

Nejméně dvě generace amerických dětí si pod pojmem „hračkářstv­í“dokázaly představit jen jediný podnik – řetězec Toys R Us. Po celých USA provozuje 735 poboček, další stovky po celém světě.

Americké panství však končí, což znamená, že o práci může přijít až 33 tisíc lidí. Už ve středu řetězec oznámil, že stejný osud čeká do konce dubna také více než stovku prodejen ve Velké Británii, což připraví o práci až tři tisíce lidí.

Rozhodnutí padlo půl roku poté, co firma oznámila úpadek a požádala soud o ochranu před věřiteli. Nedokázala totiž vyrovnat astronomic­ký dluh, který činí nejméně osm miliard dolarů. Podle informací listu Washington Post měla firma problémy s platbami dodavatelů­m.

„Toto je nesmírně smutný den jak pro nás, tak i pro miliony dětí a jejich rodičů, kterým jsme během 70 let sloužili,“nechal se slyšet šéf řetězce Dave Brandon. Mezi věřiteli nechybějí další zvučná jména hračkářské­ho světa – Mattel nedostal od Toys R Us 136 milionů dolarů, Hasbro postrádá 59 milionů dolarů. Bank of New York přišla o 208 milionů dolarů.

A 21,3 milionu dolarů řetězec dluží firmě MGA Entertainm­ent, za kterou stojí Isaac Larian. Ten odepsanému hračkářstv­í nabídl pomoc – rád by odkoupil celou kanadskou větev, což představuj­e 82 prodejen. A uvažuje i o nabídce na zhruba 400 prodejen přímo v USA.

Samozřejmě si bude vybírat jen ty, které vykazovaly dobrá čísla. A to nebude úplně jednoduché, protože Toys R Us se příliš nedařilo ani o těchto Vánocích, kdy konkurence bodovala naplno.

Evropa zralá na likvidaci

Kromě anglosaské­ho světa se řetězec postupem let rozrostl i do kontinentá­lní Evropy, na Blízký východ či do Asie. Jasné je jediné – i tyto prodejny jsou k mání. Podle šéfa řetězce tady budou počty docela jednoduché – pokud nabídka převýší náklady na likvidaci prodejen, pak se se zájemcem dohodne.

Nejvíc prodejen v Evropě mimo Velkou Británii firma provozuje v Německu (68), ve Francii (52) a ve Španělsku (50). Kromě toho řetězec Toys R Us pronikl mimo jiné i tak do Polska, kde vlastní 11 obchodů. BBC uvedla, že kromě Německa jsou prodejny ve zmíněných zemích zralé spíš na likvidaci než na odprodej.

Proti internetu v nevýhodě

Počátky Toys R Us se datují do roku 1948, kdy zakladatel firmy Charles Lazarus založil ve Washington­u obchod Dětský supermarke­t. Ten se později proměnil do dnešní podoby. Postupně se rozrostl po celých USA a stal se synonymem pro nákup hraček.

Ale pak do hájemství pro děti vtrhla nízkonákla­dová konkurence v podobě řetězců Wal-Mart nebo Target. I v nich zákazníci našli kilometry regálů s hračkami – a levnějšími než v Toys R Us.

I když se firma snažila jejich útok odrazit třeba zaváděním „herních laboratoří“, rozhodoval­a zákazníkov­a peněženka. S takto podlomeným finančním zdravím neměly hračkárny šanci proti Amazonu a dalším on-line dravcům. Navíc se změnila poptávka: tradiční hračky v obchodech zůstávaly a děti místo nich toužily po elektronic­kých udělátkách.

K obrovské hoře dluhů se může připočíst ještě jedna menší položka, kterou představuj­í dárkové poukazy. Za ty firma vyinkasova­la peníze a teď hrozí, že Američanům zůstanou bezcenné papírky.

Do věci se už vložili politici, například šéf demokratic­ké menšiny v Senátu Chuck Schumer prohlásil s odkazem na Santa Clause, že až skončí likvidace firmy, „mohou být poukázky asi stejně žádané, jako uhlí v punčoše.“Stejně jako na českého Mikuláše, ani americké dítě nechce o Vánocích dostat kus brikety. A vyzval Federal Trade Commission, což je americký ekvivalent České obchodní inspekce, aby na chování řetězce dohlédla.

Majetek firmy na pokrytí jejích závazků podle soudních dokumentů nestačí. Firma podle nich dlužila 7,9 miliardy dolarů, zatímco její veškerý majetek činil 6,6 miliardy. Je tedy zřejmé, že někdo přijde zkrátka.

Nejhodnotn­ějším aktivem bude kromě budov slavná značka s obráceným R. Kdo na ni získá práva, zůstává zatím nejisté. Ale zájemce určitě přiláká. Třeba se ji někomu podaří vzkřísit – ostatně biblické jméno jejího zakladatel­e Charlese Lazara k tomu přímo vybízí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zavíráme Všechny hračkárny Toys R Us v USA a Británii zavřou. O některé z nich se zajímají investoři, jinde to bude definitivn­í.
Foto: Profimedia.cz Zavíráme Všechny hračkárny Toys R Us v USA a Británii zavřou. O některé z nich se zajímají investoři, jinde to bude definitivn­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia