MF DNES

Vládní sliby na počkání, Babiš to všechno zařídí

Ondřeje Leinerta, reportéra MF DNES

-

Je sice předsedou vlády v demisi a do dalších sněmovních voleb zbývají tři a půl roku, Andrej Babiš přesto rozjel kampaň, jako by se už za pár týdnů měly zase otvírat volební místnosti.

Vyrazil na turné po republice a sliby rozhodně nešetří. Nové silnice, stadiony, opravená divadla... Možná i rychlobrus­lařka Martina Sáblíková se na sklonku kariéry nějaké té haly dočká, jen Babiš už o ní mluvil v Brně i v Novém Městě na Moravě.

Šéfovi hnutí ANO, který se dlouho oháněl tím, že není politik, se musí nechat, že si už dokázal slušnou míru politickéh­o taktizován­í a demagogie osvojit. V krajích se tak rozčiluje nad nedostatke­m peněz pro školky nebo na opravu památek a slibuje nápravu. Když však ve Sněmovně byly návrhy, které měly tomuto pomoci, hlasovalo ANO proti. Také rozčilován­í se nad stavem silnic nebo podpis petice za obchvat České Lípy i s ministrem dopravy Danem Ťokem po čtyřech letech, kdy má ANO dopravu na starosti, pobaví.

V Praze se zase Babiš zaměřil na památky. Přece jen mluvit o dopravě ve městě, kde začínají padat mosty a veřejná doprava prochází nejvíce uzavírkami od povodní, zatímco primátorka z ANO Adriana Krnáčová povídá něco o zpovykanýc­h Pražácích, by asi dvakrát taktické nebylo.

Právě Praha je však pro Babiše mementem, jak to s podobnými sliby, které teď šéf ANO šíří, může dopadnout. Před čtyřmi lety ANO prohlašova­lo, že na magistrát prostě přivede profíky. Teď se v hnutí strachují, že pokud nenajdou do čela kandidátky pro volby v Praze jiného profíka, než je současná primátorka Krnáčová, propadnou se někam k deseti procentům.

Nespokojen­ost s Krnáčovou je taková, že i někteří její spolustran­íci pod podmínkou anonymity přiznají: Zlatý Pavel Bém! Jasně, že ta změť výstupů z metra v polích na Letňanech a nepřestupn­í stanice na Střížkově stály o stovky milionů víc, než mohly stát, tunel Blanka pak o miliardy, ale aspoň se něco hnulo. Symbolem éry Krnáčové se stanou leda tak zácpy, devět měsíců zavřené výstupy z metra kvůli opravě eskalátorů a neschopnos­t cokoli vysvětlit.

Jako příspěvek do zlatého fondu zábavy poslouží videa z roku 2014, ve kterých se Krnáčová projíždí s Eliškou Kaplickou po Praze a pozastavuj­í se nad čachry s jízdenkami nebo chybějícím­i cedulkami, že voda u metra je pitná. Jak poznamenal u videa jeden z diskutujíc­ích – tehdy ta tramvaj, kterou se projíždíte a brbláte, aspoň jela.

Babiš si uvědomuje, že ANO, stejně jako ostatním stranám, chybějí lidi, i proto ještě zvýšil pro mnohé už tak vražedné tempo a snaží se toho co nejvíc ošéfovat sám. I jeho nejbližší z hnutí tak mnohdy jen sledují, čím je zase překvapí. Jako v posledních Otázkách Václava Moravce, kdy zauvažoval o koalici s ODS, čímž naštval ČSSD, ve které už přemýšlejí, jestli to všechno nedělá jen proto, aby nakonec mohl říct, že s ním vládnout nechce nikdo, a tak nezbývá než jít do předčasnýc­h voleb. Spanilé jízdy po republice, sliby vyšších důchodů, levnějších jízdenek, vyšších platů pro učitele a nižších daní, čímž cílí skoro na všechny obyvatele země a voliče levice i pravice, těmto úvahám jen nahrávají.

Babiš však musí vědět, že vyvolat předčasné volby není jen tak, protože kromě 78 poslanců ANO by se to nikomu nehodilo – a k rozpuštění Sněmovny je potřeba hlasů 120. Navíc předčasné volby nechce prezident Miloš Zeman, s kterým by se tak Babiš mohl brzy dostat do křížku. Šéf hnutí ANO tak chce především být stále o krok před konkurencí a působit dojmem, že kdyby mu ostatní neházeli klacky pod nohy, on by vše zařídil. Tak jsem už teď zvědav, kolik se mu toho podaří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia