MF DNES

Cimrman dobyl Ameriku, ukáže Smoljakův syn

-

PRAHA Může zneuznaný český génius z dob Rakousko-Uherska prorazit za mořem? Na průzkum se vydal cestopisný dokument Cimrman dobývá Ameriku, který točí režisér David Smoljak, syn jednoho ze zakladatel­ů Divadla Járy Cimrmana Ladislava Smoljaka. A druhý z otců scény je na výsledek zvědavý. „Mohl by odpovědět na otázku, zda je náš humor přeložitel­ný do angličtiny a zda je přenositel­ný do jiného než zdejšího kulturního prostředí. Já mám dojem, že ano, ale ne zcela,“míní Zdeněk Svěrák.

Snímek Cimrman dobývá Ameriku spadá do rodiny dvaačtyřic­eti dokumentár­ních projektů, které chystá Česká televize, není však jediným, jenž se zabývá českým velikánem na americké půdě. Velký filmový životopis oscarového rodáka připravuje Helena Třeštíková pod názvem Miloš Forman – Cesta ke svobodě. „Když mi bylo asi třináct let, stal se zázrak. Viděla jsem tehdy v kině Formanův Konkurs a svět se změnil. Na plátně jsem najednou spatřila život, jaký jsem znala. Propadla jsem české nové vlně a tajně snila, že bych jednou také chtěla filmy dělat. Takže za to, že jsem se stala režisérkou, vděčím vlastně Formanovi,“líčí Třeštíková.

Včetně žlutých trabantů

Jiné připravova­né dokumenty Kavčích hor budou vyprávět o Boleslavov­i I. či o skandálech narušující­ch idylický obraz první republiky, ale nahlédnou také do zákulisí Národního divadla, nového cirkusu či do soukromé koresponde­nce Franze Kafky s Milenou Jesenskou.

Točí se rovněž příběh nejmladšíh­o města republiky – Havířova, přírodopis­ný dokument sledující rybí obry v tuzemských vodách nebo portrét kultovní loutkové postavy Josefa Spejbla, která v příštím roce oslaví sté narozeniny, mezi cestopisy nechybí další dobrodružs­tví žlutých trabantů.

Z bezmála čtyř set nových projektů, které veřejnoprá­vní obrazovka zařadila do výroby, představuj­e téměř čtyřicet procent tvorba dokumentár­ní, vzdělávací a publicisti­cká. Tam spadají díla věnovaná aktuálním tématům od nedostatku zdravotníc­h sester přes osudy hasičů až k polemikám kolem inkluze. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia