MF DNES

Tváře internetu na lovu TOP 09 chce přetavit „lajky“v hlasy

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

TOP 09 je po necelých čtyřech letech v magistrátn­í opozici hladová po moci nad metropolí. I proto se minulý týden strana spojila do podzimních komunálníc­h voleb s hnutím STAN. Přízeň voličů chce zároveň získat zvučnými jmény jak z politické sféry, tak ze světa internetu.

Lídrem koalice by mohl být předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, v horních místech kandidátky možná stane advokátka, bývalá politička a disidentka Hana Marvanová. Podporu mají přinést i lidé mimo politiku.

TOP 09 na svou stranu získala marketéra Jakuba Horáka, jenž stojí za úspěchem Pirátů v parlamentn­ích volbách. „Chci na magistrát kvůli jedné konkrétní věci. Nyní zjišťuji, zda je možné ji provést. Pokud ano, kandidoval bych z posledního místa. Rovnou bych totiž ze své kandidatur­y udělal jakési referendum o svém nápadu,“říká Horák.

Čeho chce dosáhnout, zatím tají, nápad by představil až na začátku dubna spolu s dalšími body programu TOP 09 a STAN do voleb.

Zároveň nevylučuje, že by kandidoval za TOP 09 i do zastupitel­stva Prahy 1, kde žije. Pokud by se neucházel o pozici zastupitel­e na magistrátu, snažil by se o křeslo jen na městské části. Horák je zároveň členem volebního štábu strany a podílí se na její kampani.

Zatímco politici budou „lovit“voliče z plakátů a při osobních setkáních, Horák může zužitkovat, že ho na sociálních sítích sleduje přes 22 tisíc uživatelů.

Ještě na začátku týdne doufala TOP 09 v zisk jednoho jména, které má tisíce příznivců na internetu. Šlo o marketéra Martina Jaroše, jenž se vyjadřuje k politickém­u dění v Česku a sleduje ho přes 42 tisíc osob. O svém zapojení do politiky mluvil po prezidents­kých volbách. Nabídku spolupráce dostal od Pirátů a TOP 09. Jelikož u první zmíněné strany vše vyznělo do ztracena, jevilo se jako pravděpodo­bné, že Jaroš pomůže topce.

Otevřená náruč nevyšla

Ze spojení nakonec nic nebude. Jaroš si svůj vstup do politiky prozatím rozmyslel. „O žádnou pozici v Praze teď nebudu usilovat. Rovněž nebudu spolupraco­vat ani s TOP 09, ani s Piráty,“prozradil Jaroš MF DNES.

Piráti podle něj mají dobře nakročeno k tomu zabodovat v pražských volbách, ale marketér se nechce vézt na vlně jejich úspěchu. „Některé ty jejich divočejší nápady mě odrazují,“doplnil Jaroš. U topky si váží jejího proevropsk­ého směřování a velkorysé nabídky. „Některé jejich lidi ale nedokážu překousnou­t. Je to pro mě stará politika, která se už vyčerpala,“míní.

Přestože Jaroš koalici topky a Starostů nepomůže, voliče na sociálních sítích nebude oslovovat pouze Horák. TOP 09 dlouhodobě využívá i svého poslance Dominika Feriho, jenž na sociálních sítích cílí hlavně na mladé voliče. Dopad má veliký, má přes 98 tisíc sledujícíc­h.

„Nějakou formou se určitě kampaně zúčastní,“potvrdil předseda pražské TOP 09 Jakub Lepš. Pravděpodo­bně pomůže s kampaní do voleb na magistrát i na radnici Prahy 3, kde je starostkou jeho stranická kolegyně Vladislava Hujová a on sám tam bydlí. Hujové by využití Feriho mohlo přinést dostatek hlasů pro obhajobu postu.

Dominik Feri by však neměl v Praze nikde kandidovat. „Trvalé bydliště má stále v Teplicích,“vysvětlila Hujová.

Jména tají až do dubna

 ?? Foto: 3x MAFRA ?? TOP 09 v Praze využije osoby, které na sociálních sítích sledují desetitisí­ce uživatelů. Marketér Jakub Horák (vlevo) oznámil, že za stranu bude i kandidovat, do kampaně se zapojí i poslanec Dominik Feri (uprostřed). Marketér Martin Jaroš nakonec...
Foto: 3x MAFRA TOP 09 v Praze využije osoby, které na sociálních sítích sledují desetitisí­ce uživatelů. Marketér Jakub Horák (vlevo) oznámil, že za stranu bude i kandidovat, do kampaně se zapojí i poslanec Dominik Feri (uprostřed). Marketér Martin Jaroš nakonec...
 ??  ?? Vlivní
Vlivní
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia