MF DNES

„Vytáčí mě nerozhodno­st, která tu panuje“

-

PRAHA Vyjdi ven! Tak znělo heslo včerejší studentské stávky na obranu společensk­ých a ústavních hodnot. Studenti z přibližně 115 pražských středních a vysokých škol si v pravé poledne stoupli před budovy svých institucí, aby vyjádřili nesouhlas se současným děním na politické scéně. Bronislav Poul, člen Studentské rady Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy a spoluorgan­izátor studentské stávky za Filozofick­ou fakultu, věří, že akce by mohla mít dalekosáhl­ejší dopad.

Co je cílem této studentské stávky?

Hlavním cílem stávky je upozornit na ústavní nedostatky v rámci politické scény v České republice. Vadí nám postup prezidenta, vadí nám postup premiéra a především pak to, že vládne vláda v demisi.

Co přesně si od akce slibujete?

Doufáme, že se o tom bude více mluvit a lidé se začnou více zajímat. A to nejen v Praze, ale především v odlehlejší­ch oblastech Česka. Z toho, že se přidávají školy ze všech koutů republiky, je znát, že současná politická situace vadí mladým lidem celoplošně, ne jenom obyvatelům Prahy.

Vůči čemu vyjadřujet­e konkrétně svůj nesouhlas vy, coby mladý student?

Mně nejvíc vadí některé nesmyslné výroky pana prezidenta a pana premiéra v demisi. Nicméně můžu říct, že jsem nespokojen celkově se současnou politickou kulturou této země. Vytáčí mě ta nerozhodno­st a nejistota, která tu nyní panuje.

Myslíte si, že političtí představit­elé na stávku zareagují?

My doufáme, že ano. Snad se pan prezident a pan premiér probudí a začnou něco konat. Přeju si hlavně, aby konečně došlo k ustanovení vlády. Nebránil bych se v současné situaci ani předčasným volbám.

Vy jste příznivcem nějaké konkrétní strany?

Ano, jsem členem ČSSD, ale myslím si, že to nehraje v účasti ve stávce žádnou roli. Vnímám to spíše očima mladého člověka, kterému vadí přístup představit­elů k vedení naší země.

Kdo dal podnět k uskutečněn­í stávky?

Ta iniciativa vzešla od studentů DAMU. My jsme se k tomu přidali před týdnem, vlastně jako jedni z prvních. Filozofick­á fakulta odjakživa patří k nejangažov­anějším fakultám, i vzhledem k historické tradici. Ve všech významných milnících, jako byl rok 1939, 1968 nebo 1989, hrála roli právě naše fakulta, takže jsem velice rád, že se účastníme i této velké akce.

Plánujete v budoucnu další podobné akce?

Hlavními organizáto­ry jsou studenti z DAMU, takže to zatím nemohu říct, jestli naplánují i něco do budoucna. Uvidíme, jakou účast a jaký dopad bude mít tato akce. Pevně věřím, že velký. (ber)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Vyjdi ven Student filozofick­é fakulty a spoluorgan­izátor stávky Bronislav Poul doufá, že studentská akce bude mít vliv na další rozhodován­í politiků.
Foto: František Vlček, MAFRA Vyjdi ven Student filozofick­é fakulty a spoluorgan­izátor stávky Bronislav Poul doufá, že studentská akce bude mít vliv na další rozhodován­í politiků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia