MF DNES

Lepší než před pěti lety

- Pramen: ČŠI

V anglické gramatice děti trochu plavou, zato rozumějí mluvenému slovu a jejich slovní zásoba odpovídá školnímu učivu. Zejména v 9. třídě jsou na tom v angličtině lépe než před pěti lety. To jsou závěry zprávy o jazykové gramotnost­i českých dětí, kterou dnes zveřejnila Česká školní inspekce. Ta otestovala 67 tisíc žáků a studentů z angličtiny, tři tisíce z němčiny. Páťáci uspěli v testu z angličtiny

v průměru na 77 procent, stejně jako v roce 2013. Jen 2 procenta jich přitom odpovědělo správně na méně než dvě pětiny otázek.

Žáci 9. tříd a odpovídají­cích ročníků gymnázií se zlepšili, v průměru zvládli test na 72 procent. Slabých jich bylo 9 procent, zato výborný výkon podalo 42 procent

žáků 9. tříd a stejně starých studentů gymnázií. Polepšili si zejména v poslechu s porozumění­m, největší problémy jim dělala gramatika.

U těch, kdo mají jako první jazyk němčinu, je ovšem situace přesně obrácená. Téměř 40 procent jich v testu podalo velmi slabý výkon, výborně test napsal jen každý desátý z nich. Podle inspekce se na tom mohla podepsat skutečnost, že němčinu jako první cizí jazyk se učí děti častěji v regionech, které mají obecně slabší školní výsledky (Ústecko, Karlovarsk­o), i že si tento jazyk častěji vybírají slabší žáci.

Na středních školách s maturitou byl průměrný výsledek v testu 65 procent, zatímco studentům gymnázií dělala největší potíže část věnovaná gramatice, ostatní středoškol­áci se nejvíce zapotili nad čtením s porozumění­m. Poslech jim dělal opět nejmenší potíže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia