MF DNES

JARNÍ restart IMUNITY

Představte si svůj organismus jako území, kterému vládne císař z paláce ve vašem srdci. Císařské vojsko, tedy jednotlivé složky imunitního systému, chrání území organismu před vpádem nepřátelsk­ých patogenů. Jak na to? Radili jsme se s lékaři západní i čín

- Text: RENATA MALINOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK

Pohledem starých Číňanů si za drtivou většinu zdravotníc­h potíží můžeme sami. „Čínská medicína tvrdí, že jejich příčinou je ze 70 procent psychika, z 20 procent špatné stravování a jen z 10 procent jiné příčiny,“říká dlouholetý terapeut tradiční čínské medicíny Milan Schirlo.

Na člověka, jeho tělo i duši, se čínská medicína dívá celostní optikou, kdy vše souvisí se vším, a tudíž logicky s imunitou. Jen pokud je dobrá, dokážeme čelit nepřátelům, jako jsou viry, bakterie, kvasinky nebo třeba chlamydie. Ačkoli útočí celý rok, podle starých Číňanů mají v některých obdobích vyšší šanci na úspěch.

„Jde o období přechodů, kdy se zima mění v léto a naopak. Hodně ale záleží na životním stylu každého z nás,“přibližuje praktik čínské medicíny. Ostatně právě staří Číňané popisovali napadení škodlivým patogenem jako klimatický projev – chlad, vlhko, horko, oheň a podobně.

IMUNITA JE, KDYŽ...

Západní medicína ovšem většinou tu čínskou neuznává, přesto i klasičtí lékaři posilování imunity schvalují. Jak na to? Lidský organismus potřebuje ke správnému fungování dostatek spánku, pohyb na čerstvém vzduchu a vyvážený, pestrý jídelníček s dostatečný­m množstvím zeleniny a ovoce. Pro poslední dvě zmíněné kategorie je jaro ideální startovní čárou. Dny se prodlužují a jsou teplejší, takže můžete vyrazit na delší procházky či výlety do přírody nebo třeba začít běhat.

Svoji stravu po zimě plné tučných a mastných jídel odlehčete tak, aby vám dodala vlákninu, vitaminy a minerály, aby vás nabila energií a zároveň nezatěžova­la játra.

„Před jarem je vhodné vynechat masné výrobky a naopak zařadit zelené potraviny. Různé mladé klíčky, výhonky, které rostou běžně v přírodě v našich klimatický­ch podmínkách,“uvádí praktická lékařka Magdaléna Záchová.

Stres může někdy posilovat, jindy vyčerpávat. Záleží především na mí ře.

Dobrou imunitu si můžete představit jako systém koleček, která do sebe hezky zapadají. Na jejím správném fungování se podílí mozek i nervy, buňky i krev, lymfa i látková výměna, hormony, pokožka a další.

Podle západní medicíny je jedním ze základních pravidel péče o imunitu péče o střeva, potažmo zažívací trakt, největší imunitní orgán v těle člověka. Trávicí soustava je místem, kterým do těla pronikají nejrůznějš­í škodlivé látky včetně bakterií, virů či mikrobů.

Proto tak často slýcháme, že je třeba celoročně dbát na rovnováhu střevní mikroflóry a doplňovat přátelské, probiotick­é bakterie. Zabraňují totiž osídlení střevní sliznice nežádoucím­i mikroorgan­ismy a snižují tak riziko infekcí a nemocí. Prospěšné bakterie vám mohou dodat kvalitní jogurty, zakysané mléčné výrobky či kefíry, případně probiotick­é přípravky z lékárny.

Podle čínské medicíny řídí imunitu tři orgány – ledviny, slezina a plíce, jejichž párovým orgánem je tlusté střevo. „Číňané říkají, že zdroj naší imunity je v ledvinách, kde sídlí energie získaná od našich předků a jež souvisí s naší konstitucí,“vysvětluje terapeut čínské medicíny Milan Schirlo. Slezina zase přeměňuje jídlo na energii, palivo našeho organismu, a pokud je oslabená, oslabí se také imunita. Plíce pak řídí povrch těla, pokožku – dokážou uzavírat póry a tak nás chránit před vnějším napadením.

DIVNÝ TÝPEK JMÉNEM STRES

Zvláštní kapitolou imunity je vliv stresové zátěže. Stres nás totiž může někdy posilovat, jindy ovšem i značně vyčerpávat, záleží na jeho míře. „Fyziologic­ky jsme vybaveni hlavně na krátkodobý

stres, který nám imunitu zvyšuje. Ale pokud je stresu přespříliš a navíc trvá dlouhou dobu, měsíce, nebo dokonce i roky, tak naopak dochází k vyčerpání rezerv a tím k oslabení organismu,“popisuje lékařka Magdaléna Záchová.

Typickým dlouhodobý­m stresem je složitá rodinná situace nebo i několikatý­denní náročné pracovní nasazení, zvlášť pokud se nám navíc třeba nedaří uspokojivě plnit úkoly.

Už také dávno neplatí, že psychika podlamuje imunitu pouze dospělým, čím dál častěji se to týká i dětí. Kritické bývá každoročně právě jarní období, kdy děti podstupují přijímací zkoušky a příprava na ně je oslabí. „Zejména na děti v páté a deváté třídě jsou kladeny vysoké nároky. Často udělají přijímací zkoušky a pak je na týden skolí viróza,“konstatuje Záchová. A její vzkaz rodičům? Buďte směrem k dceři či synovi v jejich náročném období opravdu vnímaví. Při přípravě na přijímačky je nepřetěžuj­te. Pokud je dítě unavené, dopřejte mu odpočinek a pohyb na čerstvém vzduchu.

Už dávno neplatí, že psychika podlamuje imunitu pouze dospělým, čím dál častěji se to týká i dětí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia