MF DNES

ČSSD ve vládě? Aspoň pět židlí

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Sociální demokraté mají za sebou první jednání předsednic­tva v novém složení po únorovém sjezdu. Zatímco z členské základny zaznívají kritické hlasy, že strana jedná o koalici s ANO, ve vedení panuje názor: „O vládě s Babišem mluvit máme.“Včera zhruba třicet členů předsednic­tva jednohlasn­ě podpořilo zprávu nového předsedy Jana Hamáčka a jeho dvojky Jiřího Zimoly o dosavadním stavu jednání. Sociální demokraté už také řekli, s jakými požadavky na Andreje Babiše vyrukovali.

„Za důstojné zastoupení ČSSD ve vládě považuji pět ministerst­ev,“řekl Hamáček. Konkrétní ministerst­va prý zatím s Babišem neprojedná­val, z prohlášení představit­elů ČSSD už je však zřejmé, co chtějí.

Jsou to ministerst­va, v kterých by mohli realizovat svůj program. Tak třeba ministerst­vo financí – kvůli zavádění sektorové daně a vyšší daňové progrese. Ministerst­vo práce a sociálních věcí, díky němuž by mohli například zavádět novomanžel­ské půjčky. Lákají je také zdravotnic­tví a školství, v obou resortech totiž politici hned několika stran slibují zvyšování platů. A pak jsou tady ještě ministerst­va vnitra a spravedlno­sti, v jejichž čele nechce ČSSD kvůli vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo vidět zástupce hnutí ANO.

Čtyři ministerst­va, víc ani „ň“

Všechna tato ministerst­va, která představuj­í téměř polovinu vládních křesel, však ANO sociálním demokratům zcela jistě neuvolní, i proto se v kuloárech mluví o kompromisu v podobě tří nebo čtyř ministerst­ev pro ČSSD a několika dalších úřadech, na kterých budou nestraničt­í odborníci.

Zřejmé také je, že s výběrem několika dalších ministrů by měla hnutí ANO výměnou za toleranci vlády pomoci i KSČM. Zatím to vypadá na ministerst­va průmyslu a obchodu, v kterých komunisty s hnutím ANO spojila kauza lithium, a zemědělstv­í. MF DNES už dříve informoval­a, že na ministerst­vo průmyslu a obchodu by se komunistům zamlouval bývalý generální ředitel Lesů ČR František Koníček nebo někdejší šéfka CzechInves­tu Alexandra Rudyšarová, na ministerst­vu zemědělstv­í by zase rádi viděli prezidenta Potravinář­ské komory Miroslava Tomana.

Právě komunisté, respektive jejich výkonný výbor, včera zasedali také. A též od nich Babišovi přišly dobré zprávy. Diskuse byla sice mnohem bouřlivějš­í než v Lidovém domě, předseda KSČM Vojtěch Filip však ukázal, že strana jeho vyjednávac­ím schopnoste­m dál věří. Byť

Vedení sociálních demokratů včera jednalo o podmínkách podpory Babišovu kabinetu

komunisté mají před sebou dubnový mimořádný sjezd, na kterém bude Filipova pozice po zpackaných volbách v ohrožení.

A mnoho straníků je navíc na Babiše naštvaných kvůli tomu, že se postavil proti poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který nakonec pod tlakem rezignoval na pozici šéfa komise pro kontrolu GIBS. Citlivé téma Ondráček tak komunistic­ký výkonný výbor včera pro jistotu ani neotvíral. Místo toho rozhodl, že má Filip dál jednat o podpoře Babišovy vlády. A jednání dotáhnout nejlépe co nejdřív, takže by KSČM mohla vládu podpořit už i před stranickým sjezdem.

Ani to, že Babiš v tuto chvíli jedná jen o variantě vlády s ČSSD tolerované komunisty, však ještě zdaleka neznamená, že už je ruka v rukávu. Klíčové bude, nakolik šéf ANO ustoupí požadavkům ČSSD na obsazení ministerst­ev, do toho se mu totiž zatím vůbec nechce. A u sociálních demokratů pak i v případě dohody vedení s Babišem má o vstupu do vlády rozhodnout až vnitrostra­nické referendum.

Za důstojné zastoupení považuji pět ministerst­ev.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia