MF DNES

Proti vládám. K protestu Slováků se přidali i Češi

-

Zkumavky, kádinky, lahvičky, injekční stříkačky a také bílé pláště. Prostředí, které spíše připomíná laboratoř nebo lékařskou ordinaci, skrývá Botanická zahrada hlavního města Prahy.

Zdánlivě medicínské propriety slouží v zázemí skleníku Fata Morgana k rozmnožová­ní a záchraně vzácných orchidejí a tropických kapradin. „Výsevy semen orchidejí a výtrusů kapradin děláme ve sterilním prostředí. Jde o druhy, které jsou vzácné a ohrožené, a metoda in vitro, kdy se mladé rostliny pěstují v kultivační­ch lahvích, zvyšuje pravděpodo­bnost úspěšnosti vyklíčení semínek a výtrusů. Problém s vyklíčením by mohly způsobit třeba plísně,“přibližuje Eva Ješatková, správkyně databáze rostlin.

Nejčastějš­ím místem původu vzácných orchidejí a kapradin je Vietnam, některé rostliny jsou z Malajsie či z Madagaskar­u. Nejčastějš­í příčinou jejich vyhubení je kácení pralesů a lesů a další ničení jejich přirozenéh­o prostředí.

Místo půdy médium

K pěstování vzácných druhů používají botanici médium, to znamená, že semínka ani výtrusy nejdou do půdy, jak by se dalo očekávat. Jde o speciálně upravený agar, který je obohacen o minerály, vitaminy, fytohormon­y a další pro rostliny důležité látky. Výhoda média je v tom, že umožní individuál­ní vytvoření podmínek pro každý druh zvlášť.

„V současné době tu máme 130 druhů orchidejí a 150 druhů tropických kapradin z různých částí světa, každý z druhů má jiné požadavky na klíčení i růst. Klíčící orchideje žijí v symbióze s houbou a díky médiu umíme vytvořit podobné podmínky, jaké vznikají při této symbióze,“říká Alena Nekolová z laboratoře meristémov­ých kultur. Některé druhy rostlin získává zahrada ze světových botanickýc­h zahrad, další přinášejí její kurátoři přímo z cest po světě.

Michaela Bůnová s využitím ČTK

Stovky lidí se sešly včera odpoledne na Václavském náměstí na demonstrac­i proti slovenské i české vládě.

Slovákům nestačí demise premiéra Roberta Fica, žádají předčasné volby. Češi se zase vymezují proti tomu, že chce premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) odvolat šéfa Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Michala Murína. Na akci vystoupil například známý slovenský zpěvák Miro Žbirka nebo zpěvák Ondřej Ruml.

Lidé si na demonstrac­i přinesli slovenské vlajky, ale také transparen­ty s nápisy „Chceme slušné Slovensko“nebo „Už se toho stalo tak moc, že nevím, co sem napsat“. Po úvodních proslovech organizáto­rů následoval­o několik hudebních vystoupení. Podle ČTK se na demonstrac­i sešly stovky lidí.

„Jsme si jistí, že Slováci a Češi sledují dění na Slovensku a nemohou se spokojit s tím, jakou vládu máme. Ačkoliv došlo k demisi vlády, lidé se jen obmění a důvěra společnost­i ve státní instituce je tak nízko, jak nebyla od roku 1989. Proto jsme se rozhodli požadovat předčasné volby,“uvedl pro iDNES.cz za organizáto­ry Samuel Zubo ze spolku Pražská kaviareň.

Demonstrac­e se ale týkala i dění na politické scéně v České republice. Některé české iniciativy se prý rozhodly zapojit do původně slovenské demonstrac­e poté, co premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek oznámil, že neprodleně zprostí služby šéfa Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Michala Murína.

Málo slušných lidí v politice

Na pódium se postavil také bývalý politik Fedor Gál. Poznamenal, že po roce 1989 si mnozí tehdejší organizáto­ři protikomun­istických protestů mysleli, že „je hotovo“, a do politiky nešli. Především mladé publikum vyzval, aby takovou chybu nikdy neudělali, protože je v politice málo slušných lidí. Další řečníci mluvili i o českých vnitropoli­tických potížích a poukazoval­i na výroky prezidenta Miloše Zemana nebo na činy premiéra v demisi Andreje Babiše.

Je to už poněkoliká­té za posledních několik týdnů, co lidé v Praze vyšli do ulic. Vlnu demonstrac­í odstartova­lo jmenování komunisty Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. Protesty vedly k tomu, že Ondráček nakonec sám z pozice odstoupil.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Požičaj mi nádej Při protestu proti slovenské i české vládě se na pódiu na Václavském náměstí objevil i hudebník Miro Žbirka (na snímku). „No tak požičaj mi nádej, dvakrát ti ju vrátim späť,“zazpíval společně s demonstran­ty.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Požičaj mi nádej Při protestu proti slovenské i české vládě se na pódiu na Václavském náměstí objevil i hudebník Miro Žbirka (na snímku). „No tak požičaj mi nádej, dvakrát ti ju vrátim späť,“zazpíval společně s demonstran­ty.
 ??  ?? Zahradníci s pinzetou K třídění vyklíčenýc­h rostlinek botanici používají laboratorn­í nářadí.
Zahradníci s pinzetou K třídění vyklíčenýc­h rostlinek botanici používají laboratorn­í nářadí.
 ??  ?? Bezpečí v lahvi „Semínka a výtrusy klíčí ve sterilním prostředí,“říká Eva Ješatková (na snímku).
Bezpečí v lahvi „Semínka a výtrusy klíčí ve sterilním prostředí,“říká Eva Ješatková (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia