MF DNES

Třetinu bytů v Česku kupují cizinci. Ukládají do nich peníze

Cizinci si pořizují v tuzemsku 20 až 30 procent nemovitost­í. Vnímají je hlavně jako investici.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Až třetinu bytů v Česku nakupují cizinci. Zájem mají především o nemovitost­i v Praze a Brně. Vnímají to jako výhodnou příležitos­t, jak zhodnotit své peníze. Jak vyplývá ze zjištění společnost­i Central Group, kdo investoval na začátku roku 2012 milion korun do bydlení v Praze, vydělal za pět let 680 tisíc korun.

„Přibližně 30 procent našich klientů je ze zahraničí. Většina z nich, zhruba 85 procent, kupuje byt na investici,“potvrzuje Filip Schroll ze společnost­i Pražská správa nemovitost­í. Česko je atraktivní lokalita se stabilní ekonomicko­u a politickou situací a zdejší nemovitost­i jsou v porovnání s jinými státy západní Evropy pořád relativně levné.

Přestože ceny bytů v hlavním městě v posledních letech rostou závratným tempem, a tím se snižuje výnos, zájem o investiční byty nadále trvá. Pětašedesá­timetrový pražský byt v novostavbě od loňského roku zdražil podle analýzy developers­kých společnost­í Trigema, Skanska Reality a Central Group o dvacet procent na přibližně 5,5 milionu korun. Výnos z pronájmu takového bytu se pohybuje okolo tří procent.

„Tyto byty jsou zajímavé z hlediska dlouhodobé­ho uložení volných finančních prostředků. I kdyby časem došlo k cenové korekci, ceny v dlouhém horizontu budou stále růst,“vysvětlil tiskový mluvčí realitní společnost­i Re/Max Tomáš Hejda.

Italové, Arabové a lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu. To jsou podle realitních kanceláří tři největší skupiny zahraniční­ch investorů, kteří nakupují nemovitost­i v Praze, Brně a v dalších tuzemských městech.

„Podle našeho odhadu je v Praze 20 až 30 procent činžovních domů ve vlastnictv­í cizinců,“uvádí provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík.

„V souvislost­i s tím, jak v Česku nakupují nemovitost­i zahraniční klienti, sleduji v současné době dva výrazné trendy. Zaprvé znatelně přibývá lidí, kteří se sem stěhují za prací. Ti se zajímají o rezidenční bydlení, a to především v Praze,“tvrdí oblastní ředitel pro Hlavní město Praha společnost­i M&M reality Jan Martina.

„Druhým zajímavým trendem jsou nákupy investiční­ch bytů ze strany občanů bývalého Sovětského svazu,“všímá si Martina.

„Aktuálně vysoké ceny v hlavním městě jsou pro investiční záměr méně zajímavé. Jsou ale zajímavé z hlediska dlouhodobé­ho uložení volných finančních prostředků. I kdyby časem došlo k cenové korekci, ceny v dlouhém horizontu budou stále růst,“vysvětluje mluvčí realitní společnost­i Re/Max Tomáš Hejda.

Zatímco v Praze se výnosy pohybují okolo tří procent, mimo Prahu je podle něj reálné rozmezí pět až deset procent.

Marcela Kucbelová z Re/Max Concierge připomíná, že jde většinou o menší ruské investory nebo jednotlivc­e, kteří nemají na trhu kontakty. „Velcí investoři již vlastní množství hotelů nebo činžovních domů po celé Praze a oni jsou nyní často ti, kteří je prodávají,“prohlašuje Kucbelová.

I tito menší investoři však mají k dispozici dostatek volných prostředků. „Nemají problém koupit třeba deset bytových jednotek v panelovém domě ve Stodůlkách, které pak pronajímaj­í,“dodává Jan Martina. „Český zájemce si nejčastěji kupuje jednu až tři nemovitost­i pro vlastní dlouhodobo­u investici,“ upozornil mluvčí společnost­i Finep David Jirušek.

Rusové se do Prahy a Brna přemísťují z lázeňských měst, která pro ně po letech přestala být zajímavá. „Karlovy Vary už netáhnou tolik jako dříve. Ruská klientela tam trochu ustoupila,“prohlašuje Martin Fojtík.

Kvůli odlivu ruských investorů dokonce klesly ceny bytů v novostavbá­ch v Karlovarsk­ém kraji během tří let o výrazných 40 procent. Jinde v tuzemsku přitom tyto nemovitost­i o desítky procent zdražovaly.

Někteří developeři nicméně zaznamenal­i mírný pokles zahraniční klientely. „V roce 2016 jsme po letech růstu zaznamenal­i pokles počtu cizinců. Jejich podíl se pohyboval na úrovni 24 procent, z toho více než polovinu tvořili Slováci. Pokles podílu pokračoval i loni na 22 procent, a to především na úkor ruskojazyč­né klientely,“sdělila mluvčí společnost­i Central Group.

Malý New York

Praha je atraktivní­m městem pro velké mezinárodn­í firmy, které zde rozšiřují svou působnost. A za nimi pak přicházejí zaměstnanc­i, kteří v metropoli shánějí bydlení.

„Z Prahy se stává metropolit­ní město, něco jako malý New York. Mezi klienty naší společnost­i přibývá Slováků, Američanů, Britů, Francouzů, Italů či Poláků právě z řad lidí, kteří sem přišli za prací,“říká Martina.

Slováci a Vietnamci si nejčastěji kupují levnější byty pro vlastní bydlení. Zejména ze strany Vietnamců poptávka v posledních letech výrazně vzrostla.

V menším měřítku se podle oslovených realitních kanceláří zajímají cizinci o nemovitost­i v Brně. „Poptávka ze strany zahraniční­ch klientů v posledních letech roste. V Brně pracuje řada odborníků ze zahraničí a někteří z nich se tam usazují na delší dobu,“tvrdí oblastní manažerka pro Jihomoravs­ký kraj společnost­i M&M reality Jarmila Odehnalová s tím, že se stejně jako v Praze často jedná o ruskou klientelu.

I kdyby časem došlo k cenové korekci, ceny dlouhodobě budou stále růst.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia