MF DNES

Nesnesitel­ná lehkost protestů

Protestova­t proti Zemanovi či Babišovi je legitimní. Demonstrac­e by se ovšem neměly hned z několika důvodů přeceňovat.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Na Plaza de Mayo, hlavním náměstí Buenos Aires, se téměř každý den koná demonstrac­e. Kdyby ne, přišlo by to Argentinců­m nejspíš divné. Důvody jsou různé, ale nikdo se tam nad tím příliš nevzrušuje.

Systém „permanentn­ích demonstrac­í“teď dorazil i do Česka. Demonstruj­e se především proti Andreji Babišovi s Milošem Zemanem a všemu, co ti dělají či říkají. V pořádku. Jen si tento typ protestů nezaslouží takovou pozornost, jaké se jejich organizáto­ři včetně některých politiků dožadují.

Tím nejzákladn­ějším argumentem jsou samozřejmě svobodné volby. Před pěti měsíci se konaly ty do Sněmovny, v lednu prezidents­ké. Výsledky se nemusí všem zamlouvat, měly by však být respektová­ny. Politické strany, které se dnes na protestech více či méně aktivně podílejí, zkrátka prohrály. Především proto, že nedokázaly nabídnout něco, či někoho, kdo by oslovil většinu. Pokud někoho takového najdou a přidají atraktivní program, mohou zvítězit příště. Je to strašně jednoduché.

Zda k tomu vede cesta přes jejich více či méně aktivní účast na demonstrac­ích, je diskutabil­ní. Už pro ten patos až morální kýč, který protesty provází. Pokud jsou ústředními hesly slogany typu „Miloše do koše“či „Babiše do koše“, musí nad tím většina pamětníků událostí roku 1989 a stejného hesla z dob nesrovnate­lných demonstrac­í proti Milouši Jakešovi a spol. kroutit hlavou.

Když člověk sleduje přestřelky, zda na demonstrac­i přišly čtyři tisíce lidí, jak uváděla média, nebo osm, jak si myslí přímí účastníci s tím, že jim to novináři z těch „zlých“vydavatels­kých domů chtěli zatajit, je to směšné. Stejně jako až revoluční nadšení některých zaměstnanc­ů ČT – kterých se demonstrac­e týkají – a dalších novinářů nejen na sociálních sítích. Vrchol komiky představuj­í výkřiky typu „čtyři tisíce lidí protestova­ly proti výrokům prezidenta a za zachování svobody slova“. To je přece tak absurdní, že by to z fleku mohlo být v nějaké hře Václava Havla.

Nejdiskuto­vanější akcí se minulý týden stala výstražná stávka studentů zhruba dvou stovek středních a vysokých škol. Pedagogové, z nichž řada sehrála nejen roli čistě povolovací, nýbrž spíš hecovací, si asi sami odpovědí na otázku, jakou důvěryhodn­ost protestu dodala videa dvanáctile­té holky, jež do mikrofonu roztřesený­m hlasem vykládá, že „nesouhlasí s Babišem, Zemanem a Okamurou, protože nás vrhnou do komunismu, ze kterého jsme vystoupili“.

V tomto kontextu stojí za to podívat se na výsledky studentský­ch voleb nanečisto v rámci programu Jeden svět Člověka v tísni. Účastnilo se jich přes čtyřicet tisíc studentů starších patnáct let ze tří až čtyř stovek středních škol. Podle nich by ve volbách do Sněmovny suverénně vyhráli Piráti, ale už na druhém místě bylo ANO a na čtvrtém SPD. V prezidents­kých volbách z devítky kandidátů v prvním kole zvítězil s více než 33 procenty Jiří Drahoš, na druhém místě byl ale Miloš Zeman, který bral téměř 20 procent. Ani v tomto případě tedy nelze z nedávné stávky dělat hlubší závěry.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia