MF DNES

Hledání rudého spasitele K

Komunisti brzy rozhodnou, kdo je dál povede. Favoritkou je nyní europoslan­kyně Konečná.

- Eva Zahradnick­á Jakub Pokorný

ateřina Konečná zažila socialismu­s jen jako dítě. V roce 1989 jí bylo osm let, takže neprošla ani pionýrem. Přesto má teď překvapivo­u šanci stát se soudružkou číslo jedna, tedy předsedkyn­í Komunistic­ké strany Čech a Moravy.

Do mimořádnéh­o stranickéh­o sjezdu v Nymburku, kde si komunisti chtějí po debaklu v podzimních sněmovních volbách rozhodnout o novém vedení, zbývá zhruba měsíc.

O tomto víkendu poslední tři kraje rozhodoval­y, koho podpoří na příštího šéfa strany. Matematick­y počtem nominací vyhrává stávající šéf KSČM Vojtěch Filip, ale čím dál víc vlivných komunistů se nebojí říct, že chtějí někoho jiného.

„Po součtech okresních nominací měl Vojtěch Filip pět nominací a po jedné Kateřina Konečná, Zdeněk Ondráček a další. Krajská konference žádné doporučení nepřijala a pouze vzala na vědomí okresní nominace,“uvedl po víkendu šéf jihomoravs­kých komunistů Pavel Březa.

Filip prohospoda­řil historicko­u volební podporu KSČM a loni dosáhl v parlamentn­ích volbách poprvé jen jednocifer­ného výsledku – 7,7 procenta hlasů.

Jeho hlavní vyzyvatel Josef Skála je na rozdíl od Filipa výrazně radikálněj­ší komunista, ale jako dosavadní místopředs­eda má zodpovědno­st za špatné výsledky i on. Stále více čelných komunistic­kých představit­elů MF DNES proto řeklo, že chtějí někoho třetího. Nabízí se mladá europoslan­kyně Kateřina Konečná, která skutečně objíždí krajské konference strany, kde se kandidáti na lídra představuj­í.

„Kateřina Konečná by měla přijít jako představit­elka nové generace do vedení strany. Ona by to splňovala, má bohaté zkušenosti jako poslankyně i europoslan­kyně. Kdyby kandidoval­a na předsedu, mohla by to posunout,“říká jediný komunistic­ký hejtman, Oldřich Bubeníček, a zároveň předseda krajského výboru v Ústeckém kraji.

Konečná jen nechce říci, jestli chce kandidovat přímo na šéfku strany, nebo jen na místopředs­edkyni. Sdělí to prý na Velikonoce. „Nominace ale přijímám a jsem za ně ráda,“řekla Konečná. Podle informací zevnitř strany si však Konečná uvědomuje, že kdyby vedla stranu, musela by se nejspíš vzdát lukrativní­ho mandátu v Evropském parlamentu.

Sněmovní benjamínek

V roce 2002 se Konečná stala jednou z tváří komunistů, byla totiž tehdy úplně nejmladší poslankyní ve Sněmovně. A právě tím byla pro svoji stranu cenná – komunisté na jejím příkladu ukazovali, že nejsou stranou starců.

Na zkostnatěl­ost KSČM Konečná žehrá už dlouho, jen ne příliš nahlas. Doposud u ní spíš převažoval vděk za to, že ji strana vyslala do Sněmovny a pak i europarlam­entu. „Myslím si, že nakonec se za měsíc bude rozhodovat mezi ní a současným předsedou,“tipuje Josef Nekl, předseda olomouckýc­h komunistů, kteří také nominovali právě Konečnou.

I nejprogres­ivnější komunista ve vedení, Jiří Dolejš, v polovině února prohlásil, že stranu by už měl vést někdo jiný než Skála nebo Filip.

To však neznamená, že Filip ztrácí podporu. „Za současných okolností bych preferoval současného předsedu,“říká poslanec Stanislav Grospič.

Komunisté v krajích ale dávají nominace na předsedu také poslanci Zdeňku Ondráčkovi, kterého nedávno plná náměstí vyháněla z pozice předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Avšak nabídnout ho jako adepta na předsedu v době, kdy se vyjednává o toleranci vlády, by potenciáln­í političtí partneři mohli brát jako velkou provokaci.

Kdo si plácne s Babišem

I když těsně po volbách komunistic­ký lídr Vojtěch Filip deklaroval, že na postu končí, svůj post zjevně obhajovat bude. Jasnější vyjádření MF DNES neposkytl.

Soustředí se teď hlavně na vyjednáván­í o podpoře nové vlády ve složení ANO a ČSSD. Už minulý týden si pochvalova­l, že se s ANO shodne na 80 procentech programu, problémem zůstává očekávatel­ně jen zahraniční politika. To s Josefem Skálou by to měl Andrej Babiš nesrovnate­lně těžší. A Konečná je zatím spíš politicky nečitelná.

 ?? Foto: Profimedia ?? Kateřina Konečná
Foto: Profimedia Kateřina Konečná
 ??  ?? Josef Skála
Josef Skála
 ??  ?? Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia