MF DNES

Na koledu v čepici a šále

-

Už zítra sice nastane astronomic­ké jaro, ale v Česku bude stále převládat spíše zima. A pravé jarní počasí zřejmě nepřijde ani o Velikonocí­ch, které letos připadají na přelom března a dubna. Výraznější oteplení čekají meteorolog­ové až v první polovině dubna.

„Po přechodném oteplení se k nám vrátilo zimní počasí, které se bude jen velmi pomalu měnit do jarního. Očekáváme, že průměrná teplota v nejbližšíc­h dvou týdnech zůstane pod hranicí normálních hodnot. Až v první polovině dubna by se teploty měly dostat do hodnot běžných pro danou roční dobu,“uvádí Český hydrometeo­rologický ústav ve svém měsíčním výhledu počasí.

Chladno sice vydrží, ale nového sněhu příliš nepřibude. Srážek – ať už v podobě sněhu, nebo deště – by totiž nemělo být následujíc­í čtyři týdny mnoho.

Zatímco před týdnem padaly v Česku teplotní rekordy a rtuť teploměru leckde dosáhla skoro ke dvacítce, uplynulý víkend byl ve znamení výrazného ochlazení a mrazivých teplot. Silný vítr navíc snižoval takzvanou pocitovou teplotu hluboko pod bod mrazu.

Husté sněžení komplikova­lo dopravu řidičům v některých krajích, na Moravě a ve východních Čechách silný vítr shazoval stromy.

Noční mrazy

Tento týden se už mírně oteplí. Dnes sice bude ještě mrazivo, zítra už by přes den teploty neměly spadnout pod nulu a utiší se i silný vítr. Během víkendu se maxima vyšplhají dokonce až k deseti stupňům Celsia.

Pozor však na velké teplotní výkyvy se západem slunce. V noci bude totiž celý týden mrznout, a to leckde až k minus deseti stupňům Celsia. (ČTK, iDNES.cz, red)

Jaro nepřijde ani na Velikonoce, oteplí se asi až v polovině dubna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia