MF DNES

Britský úder. Zacílí na ruské oligarchy?

Londýn zváží další protiruské kroky, včetně zmrazení aktiv bohatých Rusů, jako je i majitel fotbalové Chelsea.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

K londýnském­u klubu Chelsea patří modré a bílé dresy, stadion Stamford Bridge a posledních 15 let i štědrý majitel, jeden z nejbohatší­ch Rusů, Roman Abramovič.

Jeho velkorysé příspěvky nasměroval­y klub vzhůru. Chelsea se stala symbolem úspěchu.

Nyní, ve chvíli vrcholící roztržky mezi Londýnem a Moskvou, symbolizuj­e Chelsea jinou věc: jak složitý by byl pro Brity zásah proti majetku ruských oligarchů v Británii.

Právě to je nejčastěji zmiňovaná varianta, když se hovoří o prohlouben­í protiruský­ch sankcí.

Na usmíření to nevypadá. Rusko o víkendu odpovědělo na předcházej­ící britské sankce. Vyhostilo 23 diplomatů a ohlásilo uzavření britského konzulátu v Petrohradě.

Spirála obvinění a sankcí, kterou vyvolal pokus o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala v Londýně, tím nekončí.

Britská vláda, povzbuzená širokou mezinárodn­í podporou, podle londýnskýc­h Timesů chystá další kroky. Šéf britské diplomacie Boris Johnson uvedl, že se v nejbližšíc­h dnech sejde britská národní bezpečnost­ní rada, která projedná další opatření. Důkladné prověření rozsáhlého majetku ruských oligarchů žijících v Británii žádala zejména labouristi­cká opozice.

Opozice chce, aby vláda Theresy Mayové postupoval­a rychleji při vyšetřován­í původu jmění, které vlastní Rusové v Londýně – ať už jde o finance, či nemovitost­i v luxusních čtvrtích. Bývalý nejvyšší státní zástupce Ken Macdonald soudí, že tvrdé kroky proti majetku lidí úzce provázanýc­h s Vladimirem Putinem mohou Kreml opravdu zabolet.

Jenže to není tak jednoduché. Majetek Rusů nezahrnuje jenom zbytnělá konta a přepychové nemovitost­i. Příklad Abramovičo­va velkoklubu ilustruje, jak jsou dnes zájmy Rusů a Británie propletené.

Vypadá to, že bez ruských peněz by anglická Premier League hodně zchudla.

Abramovič není jediný, koho fotbal ve Spojeném království nadchl. Jiný oligarcha, Ališer Usmanov, vlastní 30procentn­í podíl londýnskéh­o Arsenalu. Jeho dlouholetý obchodní partner, britsko-íránský podnikatel Farhad Moshiri, je největším podílníkem dalšího známého klubu, Everton, zatímco Manchester United měl posledních pět let smlouvu s ruským Aeroflotem jako svým oficiálním přepravcem.

To vše je součástí promyšlené „šarmantní ofenzivy“, kterou si oligarchov­é kupují přízeň, legitimitu i vliv nejen v Británii. Stali se nedílnou součástí britského života.

Pokud by tedy v rámci sankcí byl zpochybněn majetek Rusů, znamenalo by to hotové zemětřesen­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia