MF DNES

Unie zdaní Google a spol. Giganti zaplatí 3 procenta

- — Filip Horáček

Apple, Google či Facebook zasáhne v Evropě nová daň z obratu ve výši tří procent. Online giganti, kteří dosud využívali děr v zákonech, aby minimalizo­vali odvody, podle návrhu Evropské komise zaplatí na dani 4,8 miliardy eur (122 miliard korun).

Evropská komise představí široce diskutovan­ou daň z obratu v příštích dnech. Zasáhne společnost­i, které mají příjmy z online reklamy, vybírají poplatky od uživatelů a předplatit­elů digitálníc­h služeb nebo profitují z prodeje osobních dat třetím stranám.

Stranou nezůstanou „zprostředk­ovatelské platformy“umožňující uživatelům vzájemně poskytovat za úplatu služby a zboží. Spadají do toho tedy i služby Uber, Airbnb a celá takzvaná sdílená ekonomika.

Daň postihne podle odhadů Komise kolem stovky firem, které živí digitální byznys. Nejčastěji je řeč o nejlépe vydělávají­cích společnost­ech světa původem z USA. Ušetřeny naopak zůstanou e-shopy, jako je Amazon. Daň se nebude vztahovat ani na noviny a telekomuni­kační firmy.

Je to jen začátek

Daň může vyostřit spory o cla mezi USA a Evropskou unií. Nejvíce se totiž zakousne do příjmů amerických firem od Googlu přes Apple až po Twitter. „Zdanění příjmů je nesprávným přístupem v řešení jinak legitimníc­h otázek, které se týkají přeshranič­ních daňových zákonů,“odsoudil návrh Josh Kallmer, zástupce americké Rady pro průmysl informační­ch technologi­í, který hájí zájmy největších online firem. Unie by podle něj měla místo jednostran­ných kroků hledat řešení na širší mezinárodn­í bázi.

Sama Evropská unie označila plán za dočasný. Nahradit ho má komplexněj­ší a dlouhodobě­jší přístup se stejným cílem – zdanit ty, kteří kličkují mezi zákony.

Šance na přijetí návrhu může výrazně otupit odpor některých zemí v čele s Irskem. Souhlasit s novou daní totiž musí všechny země osmadvacít­ky.

Irsko je v současné době s Unií ve sporu. Evropská komise Irsko obvinila, že Apple neoprávněn­ě získal díky daňovým výhodám 13 miliard eur, a chce, aby výrobce iPhonů peníze vrátil. Irové to odmítají.

Proti online hegemonům loni vytáhla Francie, která na svou stranu získala například Německo, Španělsko, Itálii a Velkou Británii.

Dosud se diskutoval­o o tom, že Brusel vyměří sazbu daně z obratu mezi jedním a pěti procenty. Maximální pětiprocen­tní sazba by do rozpočtů EU přinesla 7,8 miliardy eur (198 miliard korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia