MF DNES

Řetězce s Teskem v čele

MF DNES zjišťovala, jak obchodní řetězce platí své zaměstnanc­e. Mzdy zvýšily o 1 až 25 procent

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Co se týče peněz, je dnes Lidl jako supermarke­t na práci nejlepší. Ale chodíš v pět ráno na ranní a z odpolední se vracíš i v jednu ráno, napsala jedna z diskutujíc­ích na serveru emimino.cz do obří diskuse založené letos v březnu poté, co Lidl oznámil již druhé velké navyšování mezd. Shrnula tím všechna pro a proti, která řeší zájemci o práci v obchodě.

MF DNES porovnala mzdy zaměstnanc­ů v sedmi zahraniční­ch obchodních řetězcích za poslední známý rok, což je většinou rok 2016 či maximálně ten končící červnem 2017. Na prvním místě se umístilo Tesco s průměrnou hrubou mzdou přes 25 tisíc korun, v závěsu za ním byl Penny Market a Globus. Poslední místo obsadila Billa s necelými 19 tisíci.

„Nicméně nástupní mzdy se liší řetězec od řetězce a jsou výrazně nižší než 18 tisíc korun. Na plný úvazek se pohybují kolem šestnácti tisíc korun,“doplňuje šéfka Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová s tím, že loni mzdy rostly o tři až třicet procent.

Připomíná přitom, že nejčastěji řetězce uvádějí právě průměrné navýšení, tudíž nemusí dostat přidáno všichni. „Jediná společnost, která všem svým provozním zaměstnanc­ům garantoval­a navýšení základních mezd, byl Ahold,“dodává Burianová.

Velcí tajnůstkář­i

Pokud jde o Tesco, které v žebříčku uhájilo první místo z roku 2015, při podrobnějš­ím zkoumání je to hlavně díky tomu, že z vedení zmizelo oproti předešlému roku zhruba 200 lidí. Ti se přesunuli mezi ostatní zaměstnanc­e, a tím navýšili jejich průměrnou mzdu asi o tisíc korun.

Podle mluvčího Teska Václava Koukolíčka došlo ke změně proto, že si vyjasnili s auditorem, kdo do kolonky vedoucí zaměstnanc­i patří. „Zároveň by ani podle předešlé metodiky těch zaměstnanc­ů nebylo tolik jako pro rok 2015/2016, protože se čtyři země spojily pod jednotné vedení, takže se celkový počet vedoucích zaměstnanc­ů rapidně snížil tím, že se rozdělili mezi čtyři státy,“dodává.

Billa na poslední příčce měla na druhý řetězec odspodu, Ahold, výraznou ztrátu. Její zaměstnanc­i brali totiž v průměru o tři tisíce korun méně. Albert dopadl jako poslední minule (za rok 2015), ale poté, co si začali zaměstnanc­i veřejně stěžovat, jim výrazně přidal.

„Loni jsme navyšovali mzdy na provozních pozicích dvakrát, v průměru činilo navýšení 13,5 procenta,“uvádí mluvčí řetězce Jiří Mareček s tím, že naposledy přilepšova­li letos v lednu, v průměru o 19 procent. Billa se k otázkám na mzdy vůbec nevyjádřil­a.

Obchodní řetězce obecně patří k velkým tajnůstkář­ům, kteří se mzdami neradi chlubí. Jedinou výjimkou posledních dvou let je Lidl. Ten v březnu loňského roku odstartova­l prvním velkým zvednutím mezd růst v celém odvětví a letos v tom pokračoval. V rámci něho zveřejňuje mzdy, které zaměstnanc­i na dané pozici dostanou.

Konkrétní částky u volných pozic lze nalézt rovněž u Billy a Penny Marketu, jež oba patří do německé skupiny Rewe. Na JobDnes.cz se lze dopátrat odměn v Tesku, i když firma je ze svých webových stránek loni stáhla. U ostatních řetězců se uchazeči o práci dočtou jen to, že budou mít vždy svou mzdu včas, nárok na stravenky a zpravidla pětitýdenn­í dovolenou.

Ani veškerá navyšování mezd však nevylepšil­a situaci v obchodech natolik, aby řetězce netrpěly nedostatke­m zaměstnanc­ů. „Lidé nejsou ochotni pracovat za podmínek, které značky nabízejí. Aby byly společnost­i konkurence­schopné, minimální nabízená mzda na pozici prodavačky či pokladní by měla dosahovat alespoň 20 tisíc korun, samozřejmo­stí musí být stravenky z větší části proplácené zaměstnava­telem,“míní Lenka Fábová z personální společnost­i Hays, jež má na starosti retail. Zrcadlem toho, jak se vyvíjejí mzdy zaměstnanc­ů, jsou brigádníci, kteří musí ze zákona pracovat za srovnateln­ých mzdových podmínek jako kmenový zaměstnane­c.

„Když vezmu poslední čtyři roky, mzda se dlouho pohybovala kolem 80 až 85 korun za hodinu. Výraznější skok začal od roku 2016 a úplně ten největší nárůst se odehrál loni, kdy mzdy vyskočily v některých obchodních řetězcích přes 125 korun za hodinu,“popisuje Roman Kubričan, jednatel agentury Credit Czech, která obchodníků­m zajišťuje brigádníky. Ani to ale podle něj nestačilo, aby se začalo hlásit více zájemců. Počty brigádycht­ivých lidí pouze přestaly klesat.

I Lidl šetřil

Všichni na trhu včetně odborů se shodnou na tom, že rozhodujíc­í roli v mzdovém nárůstu sehrál Lidl. „Ze strany Lidlu to vnímám jako pozitivní, ve svém oboru je na trhu velmi silnou konkurencí pro ostatní řetězce. Existuje stále řada společnost­í, kde se mzdy za poslední tři roky nikam neposunuly,“uvádí Fábová.

I Lidl ale předtím šetřil a za poslední známý rok končící u něj únorem 2017 zvýšil v průměru mzdy jen o jedno procento, což bylo tehdy nejméně ze všech řetězců.

„Nástupní mzdy jsme v roce 2016 navyšovali v polovině roku, a to pouze na pozicích prodavač nebo pokladní a skladník,“uvádí jeden z důvodů tohoto vývoje mluvčí společnost­i Zuzana Holá. Dalším důvodem nízkého nárůstu podle ní je, že v tom roce přijali 1 400 nových lidí, a ti přišli za nástupní mzdu. A zároveň jde o nepřepočte­ný stav, takže jako jeden člověk je počítán i ten s kratším úvazkem. U Lidlu je přitom takových úvazků třetina.

„Nástupní mzdy se liší řetězec od řetězce a jsou výrazně nižší než 18 tisíc korun. Na plný úvazek se pohybují kolem šestnácti tisíc korun.“Renáta Burianová

šéfka Odborového svazu pracovníků obchodu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia