MF DNES

Kam s miliardami? Co stavět dálnice?

-

Andrej Babiš se nechal slyšet, že by chtěl důchodcům a studentům zařídit hromadnou dopravu za čtvrtinu původní ceny. V podstatě zadarmo. Tak jednoduché to však není, protože všechno, co je „zadarmo“, musí nakonec někdo zaplatit. Nad tímto návrhem mi zůstává rozum stát. Nezaznamen­al jsem totiž žádný společensk­ý požadavek, který by tomuto nevratnému rozhodnutí vlády v demisi předcházel. Nevšiml jsem si ani analýzy stávajícíh­o stavu. Babiš se ale asi poradil se svými PR experty a rozhodl se pro masivní útok na svoji cílovou voličskou skupinu. S nápadem se zjevně inspiroval na Slovensku, kde se však avizované pozitivní efekty masivních slev nedostavil­y. Spíše naopak, lidé nechtějí jezdit v přeplněnýc­h vlacích, proto opět častěji volí dopravu autem.

Důležité je to, kde na to stát vezme peníze. Navržené opatření totiž zvýší mandatorní výdaje státu o šest miliard korun ročně, které pošle stát dopravcům. Pokud má stát šest miliard a neví, co s nimi, proč je raději neinvestuj­e do stavby nových dálnic či železnic? Investice by umožnily napojení do celoevrops­ké sítě a zkvalitnil­y dopravu v Česku, ale vláda v demisi místo toho přichází s dalším populistic­kým plácnutím do vody.

A navíc, z šesti miliard pro dopravce je vyhrazena necelá polovina Českým dráhám, které už nyní pobírají z veřejných zdrojů přibližně 13 miliard korun ročně. Systém financován­í dopravy se tak začíná nekoncepčn­ě prodražova­t, nehledě na to, že stát nebude mít v podstatě žádnou možnost kontrolova­t, zda dopravci vykazují reálná čísla přepravený­ch „dotovaných“pasažérů, nebo je schválně nadsazují, protože premiér v demisi slíbil, že to zaplatí. Tedy ne on, ale daňoví poplatníci. — Zbyněk Stanjura, poslanec ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia