MF DNES

Jak Colin Firth prodá srdcebol se slaninou

- — Monika Zavřelová

O jídle dnes píše každý. A co víc, píší o něm ti, kdo mají problém rozeznat krůtu od kuřete a okurku od cukety. Případ kuchařky a autorky Lenky Požárové, držitelky Gourmand Cookbook Awards, to naštěstí není. Umět psát články o gastronomi­i však ještě neznamená umět psát beletrii o gastronomi­i.

Požárová ve své druhé knize opět čerpá z vlastních zkušeností. Kdysi se rozhodla zanechat kariéry účetní a rozjela se do světa. V knize Rozmačkané ego se slaninou se hrdinka Nela, její alter ego, loučí se stereotypn­ím pražským životem a vyrazí do Norska pracovat jako servírka. Pak se vrací do Prahy. Pak letí do Londýna. A zažívá jeden srdcebol za druhým. Každý muž má problém. Až si čtenář říká, jestli problémem není spíš sama protagonis­tka.

Co se týče děje, to je vesměs vše. Hodnota sdělení knihy se limitně blíží nule. Ano, muž, který ženu již v začátcích upozorní, že má hraniční poruchu osobnosti, asi nebude ten pravý a hledání bydlení v britské metropoli prostě není procházka růžovým sadem. Snad překvapí jen informace, že dostat čerstvé ryby v Norsku může být oříšek. Celé to jednoduše vypadá, jako by si Požárová napsala hodně dlouhý status na Facebook, v němž si potřebuje vylít srdce. Na to má samozřejmě plné právo, ale literatura tak nefunguje. Literatura neslouží autorovi, autor slouží literatuře. O nějaké snaze o kompoziční postupy nemluvě.

Kdyby raději své zkušenosti bez příkras a pokusů o fikci sepsala do cestovatel­ské kuchařky, udělala by lépe. Jako položka edičního plánu nakladatel­ství Motto asi Rozmačkané ego se slaninou funguje, není však na čase přestat podceňovat čtenářky a nabídnout jim trochu solidnější „ženské příběhy“, když už existenci žánru přiznáváme?

Motto označuje knihu za optimistic­kou. Bohužel opak je pravda. Nehodí se ani na pláž, ani na chalupu, ani do gynekologi­cké ordinace. Chyba není ve sdělení, nýbrž v ambici autorky vrhnout se do světa umění. Ve chvíli, kdy v Česku výrazné mladé talenty čekají na vydání, měla by se pozornost nakladatel­ů upírat trochu jiným směrem.

A pro zvědavé: Colin Firth z přebalu knihu se v příběhu objeví asi na tři věty. Tak se prodávají knihy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia