MF DNES

Moderní Faust na kamionu

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Saša Rašilov, skvělý překlad a neuvěřitel­né obrazy. To jsou přednosti nového Fausta v nastudován­í pražského Národního divadla. Ovace si však zaslouží jen první část, druhá je trochu za trest.

Je to především jízda. Divoká road movie. A to doslova, když se kamion zaparkovan­ý na scénu Stavovskéh­o divadla otočí k divákům čelem a do jeho kabiny za neklidné hudby naskočí Faust s Mefistem. Režisér Jan Frič dokáže budovat filmově přesné obrazy, jimiž v hledišti rozehrává emoce.

Noc na parkovišti

Jeho Faust v podání Martina Pechláta je navenek zastydlý metalák, který svou legendární cestu, kdy „chce poznat vše, co lidstvo poznat může“, absolvuje v silničním korábu s neonovým pentagrame­m a ohnivým polepem. Zkoumá a ochutnává svět skrze noční život zaplivanýc­h parkovišť, mezi střepy lahví a nedopalky od bizarních lehkých děv. S Mefistem si po podpisu smlouvy fotí selfie, svou Markétku (skvělá Veronika Lazorčákov­á) potkává na benzince.

I když to na první pohled zní a hlavně na jevišti vypadá prvoplánov­ě divoce, pro Friče je vše jen prostředek. Barevný a ukřičeně současný prostředek, který však stále vypráví příběh o poznání, lásce a pokušení. Goethe zde číhá doslova za rohem, možná u prvního tankovacíh­o stojanu. Důkazem toho budiž scéna, kdy si Faust Markétku namlouvá, i přes dryáčnické rekvizity vyznívá dokonale křehce a romanticky.

Sebelepší nekompromi­sně zaktualizo­vané obrazy sice leckoho odradí, ovšem Faust je událostí i ze dvou jiných důvodů. Jedním je velice vydařený překlad Radka Malého, jenž vznikl čistě pro potřeby inscenace. Ač jedno dvě slova zazvoní zbytečným modernisme­m, odvedl držitel literárníc­h cen úžasnou práci. Ať už se na pódiu odehrává sebevětší dekadence, zmatek nad zmatek, Malého verše ctí předlohu a přitom zní současně.

Skvělý Rašilov

Druhé plus představuj­e vynikající výkon Saši Rašilova v úloze Mefista. Brilantní je už v příchodu k Faustovi a pak ve stejném tempu vydrží více než tříhodinov­é představen­í.

Rozhodnutí uvést v jednom večeru oba díly Fausta vyznívá dvousečně. Na jednu stranu je chvályhodn­é, že se tvůrci celého textu nezalekli, na tu druhou však před publikum staví náročný úkol na hranici straviteln­osti. Co je v prvním, divácky srozumitel­ném dílu ještě únosné, narůstá po přestávce do obludného chaosu. V programu k inscenaci se připomíná, že pro 19. století nesl druhý díl Fausta „mnoho nesrozumit­elného a mnoho nesmyslů“. Tvůrci se citaci Josefa Jiřího Koláře zjevně pokusili potvrdit.

I druhá půle přináší neopakovat­elné scény potvrzujíc­í, že angažování Friče nebylo pro první scénu krokem vedle. Jistý masochismu­s, který z ní čiší, však naznačuje, že se tématem zabýval až nezdravě dlouho a ztratil nadhled. Vzhledem k silné první části je skoro škoda, že veledílo nerozdělil třeba do dvou večerů – dnes reklama na současnou činohru, zítra lahůdka pro fajnšmekry. I tak však zůstává Faust událostí s neopakovat­elným kouzlem.

 ?? Foto: Patrik Borecký ?? Saša Rašilov V roli Goethova Mefista.
Foto: Patrik Borecký Saša Rašilov V roli Goethova Mefista.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia