MF DNES

Obří volební lístek, či obvody?

Politici magistrátu řeší, zda mají pro podzimní volby rozdělit Prahu na volební části. Takový systém nahrává větším stranám.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Pod rouškou voličova pohodlí se skrývá ohrožení úspěchu menších stran v boji o magistrát. Na radnici hlavního města se totiž mluví o tom, že by Praha při komunálníc­h volbách nemusela být jedním volebním obvodem, ale bude rozdělena na více částí.

To nahrává velkým stranám na úkor menších, které mívají zisk hlasů okolo pěti procent. Minulý měsíc deník Právo uvedl, že úvaha na rozdělení Prahy na volební obvody se objevuje mezi pražskými politiky hnutí ANO, které má v zastupitel­stvu metropole nejvíce mandátů. Z informací, které má MF DNES, vyplývá, že se vznikem pěti až sedmi volebních obvodů budou členové hnutí ještě zabývat. Argumentem pro jejich zavedení je zpřehledně­ní voleb pro Pražany. V posledních volbách před čtyřmi lety byla metropole vedena jako jeden obvod. A jelikož se v komunálníc­h volbách mohou křížkovat kandidáti napříč stranami, muselo být všech 31 uskupení na jednom archu. Ten v důsledku toho vyrostl na rekordní velikost. Papírová plachta byla dlouhá téměř 170 centimetrů a široká přes půl metru. Což bylo podle členů ANO pro lidi nepřehledn­é.

Když by bylo město rozděleno na volební obvody, Pražan by ve svém obvodě rozhodoval o personální­m obsazení třeba jen pětiny zastupitel­stva, díky čemuž by byl volební lístek menší.

Možné dělení na obvody by museli nejpozději v červnu schválit zastupitel­é. Podle informací MF DNES není ANO jediným uskupením, jehož

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia