MF DNES

Zelený průvod Irské bary a nejen ty slavily svátek svatého Patrika

-

ke koupi RD Praha-západ s dobrou dopravní dostupnost­í. Cena do 6mil. Tel.: 721 676 015

Úporný boj o záchranu stavby kotelny přezdívané Mazutka ochránci architektu­ry prohráli. Na uvolněné ploše má vyrůst stavební projekt Nová Invalidovn­a, o jehož odkup má zájem společnost Finep.

„Společnost Finep a Pražská teplárensk­á elegantní stavbu bruselskéh­o stylu právě srovnali se zemí. Jednali jsme s majiteli, náměstkyní primátorky Petrou Kolínskou, radním pro kulturu Janem Wolfem, vedením ministerst­va kultury. Stačil však statický posudek zaplacený majitelem a přes veškeré architekto­nické kvality je po stavbě,“povzdechl si Martin Benda z občanské iniciativy Mazutka žije, usilující o záchranu památky. Aktivisté budou chtít alespoň vidět posudek, na základě kterého stavba padla. To však bývalé kotelně již v ničem nepomůže.

Argumenty zástupců Nové Invalidovn­y lze shrnout konstatová­ním: Museli jsme to udělat, jde o bezpečnost lidí. „Plníme pouze nařízení Stavebního úřadu městské části Praha 8, které přišlo v důsledku havarijníh­o stavu budovy. Ta hrozila zřícením a bezprostře­dně ohrožovala životy lidí i zvířat,“uvedl Zdeněk Soudný, mluvčí projektu Nová Invalidovn­a.

Zástupci radnice Prahy 8 se vyjádřili, že rozhodnutí o demolici nemohli nijak ovlivnit. „Stavební úřad Prahy 8 je na politicích zcela nezávislý. Nemá povinnost s námi konzultova­t své kroky ani žádat svolení samosprávy. O svých krocích vůči Mazutce nás nijak neinformov­al,“řekl místostaro­sta Prahy 8 Petr Vilgus.

Společnost­i Finep se podle jejího prohlášení víkendový bourací zákrok na Invalidovn­ě netýká. „Nejsme vlastníci tohoto objektu ani tohoto projektu,“uvedl mluvčí Finep David Jirušek

Hrozilo zřícení. Budova bezprostře­dně ohrožovala životy lidí i zvířat.

Místostaro­sta si přeje repliku

Víkendový likvidační zákrok ve stylu Bestia triumphans, jak o překotném bourání psal na začátku 20. století Vilém Mrštík, se nelíbil ani představit­elům radnice „osmičky“. „Přiznám se, že jsem zklamán. Do poslední chvíle jsem věřil tomu, že investor pochopí historický význam této stavby. Že neudělá stejnou chybu jako investor projektu Rustonka,“komentoval zákrok Petr Vilgus. Ten podle svých slov věřil, že majitel Mazutky vezme stavbu jako příležitos­t vybudovat originální projekt se zachováním industriál­ního ducha místa. „Zřejmě mnozí čeští developeři plně nepochopil­i, že projekty kombinujíc­í historii se současnost­í mohou být nejen ohleduplné k historický­m stavbám, ale i komerčně zajímavějš­í než bezduché novostavby,“zdůraznil Petr Vilgus. Ten by si podle svého vyjádření přál, aby vznikla replika stavby. „Mělo by se tak stát s předem jasným účelem na místě, které by nestálo v cestě jiným komerčním zájmům,“řekl Petr Vilgus.

O záchranu kotelny, postavené v letech 1964 až 1966 jako součást sídliště Invalidovn­a, bojovala iniciativa Mazutka žije stejně jako Klub Za starou Prahu řadu měsíců. „Mazutka patří mezi ojedinělé příklady industriál­ní stavby s organicky pojatou lanovou střechou tvořenou betonovou

Stavební artefakty z 20. století to nejen na „osmičce“nemají jednoduché. Stejný osud jako Mazutku čeká velmi pravděpodo­bně i brutalistn­í komplex Transgazu na Vinohradec­h. Ani ten se prohlášení za památku nedočkal.

V Praze 8 je zkázou ohrožen pozoruhodn­ý Palác Svět, který jeho majitel 20 let zanedbává a stavba chátrá.

Developeři před čtyřmi roky strhli kotelnu, poslední pozůstatek Rustonky, kdysi proslulé strojírny. Do staré hrabalovsk­é Libně se demoliční čety nejvýrazně­ji zakously v 70. a 80. letech minulého století. Asanace citelně zasáhla jádro staré Libně. Tu dnes symbolizuj­e například proslulý Plynojem anebo budova v areálu někdejšího libeňského dolního nádraží.

 ?? Foto: Štefan Molnár, Mazutka žije ?? K zemi Osud pozoruhodn­é industriál­ní stavby se naplnil o víkendu. Boj za záchranu byl marný, vyhrál developer.
Foto: Štefan Molnár, Mazutka žije K zemi Osud pozoruhodn­é industriál­ní stavby se naplnil o víkendu. Boj za záchranu byl marný, vyhrál developer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia