MF DNES

Úkol zní: Okysličit tým

Pro české biatlonist­y skončila sezona. Jak se odrazit dál?

-

Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

dam Václavík na posledních třech stovkách metrů štafety v Oslu předstihl Ukrajince i Itala a patrně tím zachránil pro český mužský tým kvótu pěti mužů pro příští sezonu Světového poháru.

Chtělo by se říci: Konec dobrý, všechno dobré.

Jenže když se předseda svazu Jiří Hamza zamýšlí nad budoucnost­í, oprávněně říká: „Je jasné, že teď musíme náš tým okysličit.“

Na mysli má závodnicko­u i trenérskou partu. Už v Oslu probíhala jednání. V dubnu má být vše zveřejněno. Spekuluje se například o potřebě střeleckéh­o trenéra-specialist­y.

Většina biatlonové­ho pelotonu se sice ještě chystá na pohárové finále do Ruska, ovšem pro Čechy, kteří závody v Ťumeni bojkotují, mezinárodn­í sezona včera skončila. Jaká tedy byla? Nabízejí se dva úhly pohledu. Přinesla dvě olympijské medaile. To je bilance, kterou by ve chvíli, kdy bylo jasno o neúčasti Gabriely Koukalové, všichni hned brali.

„Rozhodně si nemyslím, že to byla špatná sezona,“říká šéftrenér Ondřej Rybář. „V olympijské zimě vše upíráte ke hrám. Když atlet na mítincích špatně hází nebo běhá a pak má medaili z olympiády, také je celkově se sezonou spokojený.“Je zde však ještě druhý pohled. Celkově totiž Češi v sezoně vyklízeli pozice a strádali střelecky i běžecky. Po šesti letech, kdy tým neustále stoupal vzhůru, přišel útlum.

Až příliš často tak Češi „vyjeli“z televizníc­h přenosů. V závodech se vytratili na pozice, kde už kamery závodníky nezabíraly.

Nepřehlédn­utelný byl drtivý dopad absence Koukalové, která se loni postarala o 1089 pohárových bodů, tři světové medaile a 15 z 21 umístění týmu na pohárových stupních vítězů. Další Češi stáli v minulé sezoně na stupních vítězů šestkrát a letos také.

Výrazné zlepšení výkonnosti oproti předchozí zimě předvedla pouze Veronika Vítková, která zažila druhou nejlepší sezonu kariéry.

Zlepšily se i Davidová a Jislová. Krčmář střídal stejně jako loni výborné 1., 2., 3. a 4. 2., 5., 5. 6. 4., 7. a 10. 12. 17. 22. 63. 2. 13. 25. 53. Pohár národů muži: Štafeta muži: Pohár národů ženy: Štafeta ženy: Koukalová Moravec Krčmář štafety Moravec Krčmář ŠlesinGr Soukup Koukalová Puskarčíko­vá Vítková Charvátová 7. 7. 4. 5. 2. a 7. 3. a 7. 7. a 8. 22. 25. 45. 78. 6. 31. 56. 84. Pohár národů muži: Štafeta muži: Pohár národů ženy: Štafeta ženy: Krčmář Vítková štafety Moravec Krčmář ŠlesinGr Soukup Vítková Puskarčíko­vá Jislová Zvařičová

8. 12.

9. 10.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia