MF DNES

Stanciu zářil, ale nestačilo to. Nemůžu být šťastný, hlesl

- — David Čermák

Pokud chtěl ukázat, jak má hrát posila za 115 milionů, povedlo se mu to dokonale. Tedy... skoro. Nicolae Stanciu, rekordní nákup fotbalové Sparty, v derby se Slavií zářil. Nikdo na hřišti nevyčníval tolik jako on. Těžko mohl pro úspěch udělat víc.

Přesto po zápase mluvil potichu, klopil oči a několikrát zoufale pokrčil rameny. „Nevím, co se to s námi stalo,“hlesl rumunský záložník měkkou angličtino­u.

Ani on nedokázal pochopit, jak mohla Sparta přijít o poločasové vedení 3:0. Vedení, které vydobyl on, skoro sám.

Gólmana Koláře nachytal nejdřív ostrým centrem, který si slávistick­ý brankář sám nohou srazil do sítě.

Pak křižnou střelou přidal druhý gól, který sudí Královec správně odvolal kvůli ofsajdu.

Stanciu sice už slavil, ale neuznaná trefa ho nenalomila. O chvilku později povedeným centrem z rohového kopu donutil slávistu Součka k vlastnímu gólu, dvě minuty před pauzou Koláře zaskočil další tvrdou střelou na přední tyč.

Měl v plánu slávistick­ého gólmana ničit právě tímhle stylem? Po zápase jste z něj dostali jen strohou odpověď: „Ne.“

Nebylo mu do řeči. Jak by také mohlo být, když jeho famózní představen­í z úvodní pětačtyřic­etiminutov­ky degradoval kolaps Sparty v závěru utkání.

Podobný problém jako před týdnem v Karviné. A před třemi týdny na Slovácku.

„Ztratili jsme koncentrac­i, nebyli agresivní. Teď jsme všichni smutní, že jsme to neudrželi,“litoval a zapíchl pohled do země.

Dlouho to vypadalo, že Sparta se Stanciem v hlavní roli ožila. Dopředu ji hnali fanoušci, které rumunský střízlík ještě hecoval, když vstřelil třetí gól. Po pauze ale bylo všechno špatně.

„Přitom jsme si říkali, ať jsme dál agresivní a soustředěn­í,“zlobil se Stanciu. „Fakt nevím, co se pak stalo, že jsme to neplnili. Už čtyři nebo pět zápasů prostě hrajeme druhé poločasy špatně. Jsem rád, že jsem dal góly, ale šťastný být nemůžu.“

Šťastný jistě ne, spokojený s vlastním výkonem ano. I když Sparta drhne, on potvrzuje, že v české lize by měl vynikat. A je jedno, kde nastoupí v sobotu se dokonce zdálo, že mu místo na pravém kraji zálohy sedí víc než obvyklý post ve středu hřiště.

Jenže sám na všechno stačit nemohl. A po čtvrté remíze v řadě už se šesté Spartě vzdaluje i Evropská liga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia