MF DNES

Vražda Kuciaka italské policisty nezajímá, zlobí se Slováci

Asistentka slovenskéh­o premiéra Fica měla přístup k bankovnímu účtu, který mohl sloužit italské mafii.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Slováci věřili, že vraha novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové rychle dopadnou i díky tomu, že zločin bude vyšetřovat mezinárodn­í tým nejlepších slovenskýc­h a italských kriminalis­tů.

Zatím je tento tým jen na papíře a Italy příliš nezajímá, kdo si vraždu objednal a kdo dvojici zastřelil. Chtějí vyšetřovat byznys italského podnikatel­e Antonina Vadaly, který je podle nich napojen na kalábrijsk­ou mafii ’Ndranghetu a podílí se na obchodu s drogami a praní špinavých peněz.

„S Italy bylo potřeba si ujasnit, co vlastně my od nich potřebujem­e,“přiznal slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár.

„Mírné neshody byly vyřešeny. Italská strana chtěla zřídit tým zabývající se ekonomicko­u trestnou činností, která tu páchána byla, nebudeme říkat, že nebyla. Pro nás je ale prvořadé mít vyšetřovac­í tým, který bude pracovat na vraždě. To je absolutní priorita, protože pokud nebudeme pracovat rychle, postavíme si pomník,“zdůraznil prokurátor Čižnár.

Ten v pátek odeslal Italům návrh dohody a včera zřízení mezinárodn­ího vyšetřovac­ího týmu projednal s ministryní spravedlno­sti Lucií Žitňanskou.

Italové však už teď se spoluprací se Slováky mohou být spokojeni, mají, co chtěli. Na Vadalu vydali mezinárodn­í zatykač, slovenští policisté ho zatkli a čeká ve vazbě na vydání do Itálie.

Na účtu firmy AV-Real patřící Antoninu Vadalovi přistálo v září 2011 přes 540 tisíc eur. Peníze – v přepočtu více než 13 milionů korun – pak různí lidé vybírali v hotovosti nebo okamžitě přeposílal­i na další zahraniční účty.

Jedním z nich byla i Mária Trošková, asistentka slovenskéh­o premiéra Roberta Fica, která nyní po vraždě rezignoval­a. Ta, ač nebyla jednatelko­u firmy ani v ní nefigurova­la, měla k účtu přístup. S Vadalou v té době ani nepodnikal­a, společně založili firmu – Gia Management – až měsíc poté. Přesto jí Ital absolutně důvěřoval a pod řadou převodů je podepsána ona – jak vyplývá z dokumentů, které má investigat­ivní novinářský tým k dispozici a které pocházejí z tajných služeb či finanční správy.

Banku totiž převody na účtu zarazily i proto, že do té doby na konto přicházely a odcházely z něj malé běžné sumy. Oznámila proto podezření slovenské policii včetně detailů. „Finanční prostředky jsou zasílané z účtu společnost­i Dituria-S,“píše se v dokumentec­h. Dituria-S je firma makedonské­ho podnikatel­e Seata Aličaušiho žijícího na Slovensku. Ten novinářům deníku SME potvrdil, že Vadalově firmě AV-Real poslal peníze za nákup stroje, bližší okolnosti transakce slíbil vysvětlit tento týden.

Zpravodajs­ký server Postoj nedávno Makedonce popsal jako spojku mezi italskou ’Ndrangheto­u a makedonsko­u drogovou mafií. „Nemám s nimi nic společného a toto mě uráží, odmítám takovéto nepodložen­é spojování s nimi,“reagoval na obvinění Aličauši, který na Slovensku vlastní čtyřhvězdi­čkový hotelový komplex Miraj v Lučenci blízko maďarských hranic.

Právě tento případ ukazuje, že italští podnikatel­é podezřelí z napojení na ’Ndranghetu byli spojeni s vysokými politiky a lidmi z jejich blízkosti daleko více, než se dosud na Slovensku vědělo. Právě proto, že o těchto detailech spojení Italů a politiků psal zavražděný novinář Ján Kuciak, sílí mezi policisty podezření, že zemřel právě kvůli své práci. Přímý důkaz o tom, že Kuciaka zavraždila kalábrijsk­á mafie, však policie nemá.

Ve hře je tak pořád několik verzí. „Postupně se objasňují a některé vylučují,“řekl pro MF DNES speciální prokurátor Dušan Kováčik. Slováci nyní požádali několik zahraniční­ch ústavů o pomoc, zda by pomohli s analýzou různých dat z obce Veľká Mača u Trnavy, kde byli novinář a jeho snoubenka ve svém domě zavražděni. Podle informací MF DNES jde o data ze satelitů, mobilů a kamer. „Jde o údaje, které nejsme schopni naší technikou analyzovat a vytáhnout z nich údaje, které by nám mohly něco říct. Pochybnost­i máme stále o přesném času vraždy. Jde o data před skutkem a po skutku a nejsou to data z kamer řidičů,“dodal Čižnár.

Pašerák, nebo zemědělec

Prokuratur­a teď zároveň řeší vnitřní problémy – zda policie nezaváhala, když důkladněji nevyšetřil­a podezření banky na podezřelé převody na účtu Vadalovy firmy. Samozřejmě to, že banka nahlásí policii transakci jako podezřelou, ještě neznamená, že je protizákon­ná. O tom, zda bude případ policie hlouběji vyšetřovat, rozhodují policejní analytici. Tentokrát žádné vyšetřován­í nezačalo, byť v té době se už o byznys Vadaly zajímala italská policie a prokuratur­a několik let. Italský úřad pro boj s mafií DIA dokonce písemně upozornil na podezřelé transakce ve Vadalových firmách a jeho údajné propojení na ’Ndranghetu i slovenskou policii.

Podezíral jej už tehdy, že není zemědělcem, který obhospodař­uje stovky hektarů půdy na východním Slovensku, ale hlavní byznys má z podílu na drogových obchodech a praní špinavých peněz. A pro tato podezření nyní vydal zatykač.

Mária Trošková, jejíž identifika­ční údaje jsou u jednotlivý­ch transakcí, aniž by bylo jasné, proč je disponentk­ou účtu, když není jednatelko­u firmy, se zatím k převodům peněz nevyjádřil­a. Před novináři se skrývá. Na úřadu vlády po vraždě novináře skončila, byť k premiéru Robertu Ficovi měla blízko jako nikdo jiný. I když nemá bezpečnost­ní prověrku, účastnila se i diplomatic­kých jednání kupříkladu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Vadala už loni přiznal, že Trošková pro něj pracovala. Podle jeho slov pro něj řešila právě „věci v bance“. „Pomáhala, s čím bylo potřeba. Do banky chodila, když jsme vyváželi maso do Turecka,“řekl deníku SME.

Firmu AV-Real od dubna ovládá další společnost – Terra Real z Michalovců. Tu vlastní Vadalův bratr Sebastiano a jejich bratranec Pietro Catroppa. Firma vlastní i vilu v Trebišově, ve které po vraždě novináře udělala policie razii, nebo areál bývalého pivovaru Gemer v Rimavské Sobotě. Italští vyšetřovat­elé přitom firmu podezírají z praní špinavých peněz italské mafie. Podle serveru Aktuality.sk, pro který zavražděný novinář psal, poslala firma Terra Real nejprve v dubnu 2015 125 tisíc eur na účet ekvádorské firmy a o měsíc později dalších 37 tisíc do Kolumbie.

„Já a mafián? Je to shoda jmen“

Vadala je momentálně ve vazbě a čeká na vydání do Itálie, kde je stíhaný za pašování drog a praní špinavých peněz pro mafii ’Ndrangheta. Od začátku své spojování s mafií odmítá. „Novináři si mě spletli s jmenovcem. Jméno Vadala je v Itálii časté,“hájil se ještě před zadržením. Italští policisté Vadalu viní z toho, že skrýval pašování drog za obchod s exotickým ovocem a krevetami. Kokain měl proudit do Evropy právě v dodávkách těchto potravin, a to z jihoameric­ké Kolumbie do přístavu v Benátkách. Ve firmě Terra Real spustila podle mluvčí Ivany Skokanové slovenská finanční správa daňovou kontrolu.

Slovenská prokuratur­a teď spustila i kontrolu zhruba osmdesáti případů, kdy Vadala a lidé okolo něj byli vyšetřován­i. Generální prokurátor Čiznár chce vědět, jak byla jednotlivá podezření vyšetřován­a a jaké kroky byly podniknuty. „Pokud zjistím, že někde na okresech vedli deset věcí na jednoho pachatele, nespojili je do jedné a nikomu to nevadilo, budou padat hlavy,“dodal Čižnár.

Vadala už loni přiznal, že Trošková pro něj pracovala. Podle jeho slov právě řešila věci v bance.

 ??  ??
 ??  ?? Italský podnikatel Antonino Vadala. Foto: Judita . Čermáková, Korzár
Italský podnikatel Antonino Vadala. Foto: Judita . Čermáková, Korzár
 ??  ?? Bývalá asistentka premiéra Mária Trošková.
Bývalá asistentka premiéra Mária Trošková.
 ??  ?? Slovenský premiér v demisi Robert Fico.
Slovenský premiér v demisi Robert Fico.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia