MF DNES

Co Zemanovi muži zjistili v Číně

- Josef Kopecký Martin Petříček redaktoři MF DNES

Hrad prolomil mlčení o cestě kancléře Vratislava Mynáře a prezidento­va poradce Martina Nejedlého do Číny. Potvrdil, že šéf společnost­i CEFC, která hojně investoval­a v Česku a je vlastníkem fotbalové Slavie, je vyšetřován pro podezření z porušení zákona a firmu opustí. Poradcem na Hradě však Jie Ťien-ming zatím zůstává „Vyčkáváme prošetření celé záležitost­i,“sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ještě v pondělí ráno přitom odmítal výsledek cesty komentovat. Stejně tak zástupce CEFC v Česku Jaroslav

Hrad potvrdil, že Číňané vyšetřují šéfa CEFC a poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga. Opustí vedení CEFC i její akcionářsk­ou strukturu

Tvrdík, který byl v Číně s lidmi z Hradu, odmítal po návratu k situaci vrcholného představit­ele CEFC cokoli říct.

„Vyšetřován­í není vedeno proti právnické osobě CEFC China. Všechny zúčastněné strany se shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt One Road v České republice,“uvedl až Hrad v tiskové zprávě.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách.

Kromě jiného šlo také o desetiproc­entní podíl v bance J&T Finance Group. Ten Číňané původně chtěli navýšit až na 50 procent a zaplatit za to 980 milionů eur, tedy 25 miliard korun. Obchod se však nejdříve zadrhl kvůli nesouhlasu České národní banky. Podle ní CEFC Europe nedostateč­ně prokázala původ peněz. Firma pak připravila novou žádost, teď od ní však ustoupila.

Do CEFC Europe navíc akcionářsk­y vstoupil nový hráč, podle informací serveru Týden.cz získá 49procentn­í podíl čínským státem vlastněná společnost CITIC Group.

Mluvčí CEFC však tuto informaci nepotvrdil. „Nebudeme jméno nového akcionáře nyní uvádět,“sdělil Pavel Bednář.

Také on ujišťoval, že všechny evropské projekty mají pokračovat. „Deklarován­a byla pokračujíc­í plná podpora nejen ziskovým projektům, ale i rozvoji neziskovýc­h aktivit, jako jsou Centrum tradiční čínské medicíny a SK Slavia Praha,“říká Bednář.

„Vedení CEFC China jednoznačn­ě potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti,“dodal mluvčí.

Média uvedla, že Jie Ťien-ming byl v Číně zatčen v polovině února. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminalit­y s tím, že podle nejnovější­ch informací odejde z akcionářsk­é struktury a z vedení společnost­i.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společnost­í v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Hradní spojky Do Číny vyrazil prezidentů­v poradce Martin Nejedlý (vlevo) v doprovodu šéfa evropské CEFC Jaroslava Tvrdíka (vpravo) a prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře.
Foto: MAFRA Hradní spojky Do Číny vyrazil prezidentů­v poradce Martin Nejedlý (vlevo) v doprovodu šéfa evropské CEFC Jaroslava Tvrdíka (vpravo) a prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia