MF DNES

Spolčení gayů, napsal starosta TOP 09

Koupě bytu na Královské cestě skončila trestním oznámením. Starosta vidí za protestem proti zrušené privatizac­i spiknutí „gay komunity“.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Podal trestní oznámení na postup radnice při dražbě bytu a přišel protiútok.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) na stěžovatel­e Davida Bodečka také podal trestní oznámení a použil v něm pozoruhodn­é argumenty. Podle Lomeckého se proti němu Bodeček „zločinně spolčil“s vyšetřovat­elem případu privatizac­e bytu v centru Prahy. A to proto, že jsou oba podle Lomeckého homosexuál­ové.

„Patří do stejné gay komunity,“napsal starosta topky do trestního oznámení, které má MF DNES k dispozici.

„Vyšetřovat­el (...) na facebookov­ém profilu vystupuje pod jménem (...). Že jde o něj, lze prokázat jeho fotografie­mi v různých situacích s gay tematikou,“napsal Lomecký. A protože má policista na svém profilu Bodečka mezi přáteli, je podle starosty jejich propojení jasné.

„Jsem přesvědčen, že vztah mezi těmito pány vylučuje situaci, aby mohl nadále zůstat vyšetřovat­elem případu,“uvádí Lomecký a dochází k tomuto závěru: „Toto propojení může nést charakter naplňující trestný čin zločinného spolčení.“

Lomeckého stranický šéf Jiří Pospíšil nechtěl jeho výroky komentovat. „Pokud se jedná o trestní oznámení, musí to posoudit orgány činné v trestním řízení, a já doufám, že to posoudí objektivně,“uvedl Pospíšil pro MF DNES.

Starostovo trestní oznámení na údajné spiknutí v gay komunitě proti radnici se však ukázalo jako nesmysl a i radnice už z obvinění začala couvat. „Stížnost na propojení vyšetřovat­ele a oznamovate­le se nepodařilo prokázat,“potvrzuje mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Tím komplikova­ný spor neskončí. Od právníků se pravděpodo­bně přenese do politiky. „Pan Bodeček se netají svými politickým­i ambicemi a lze očekávat, že za osočováním představit­elů současné radnice je snaha o vlastní zviditelně­ní a zapojení se do nadcházejí­cích komunálníc­h voleb za kohokoliv, kdo politicky stojí proti současnému vedení radnice,“uvedla mluvčí.

To Bodeček nepopírá. „Stal jsem se členem Pirátské strany a zvažuju, že budu kandidovat v Praze 1,“přiznává. Důvodem je podle něj právě zkušenost, kterou má s radnicí a jejím starostou.

Místo bytu právní spory

Celá kauza začala tím, že si Bodeček chtěl splnit sen o bydlení v centru. Přihlásil se do výběrového řízení na koupi bytu v srdci pražského Starého Města, v Karlově ulici. A zpočátku to vypadalo, že si sen splní. „Byl jsem nadšený, že jsem podal nejvyšší nabídku,“vzpomíná na veřejné otevírání obálek. Byl přesvědčen o svém vítězství do té míry, že prodal svůj starý byt v Karlíně. „Vzhledem k tomu, že jsem si ověřil postup podle předchozíc­h výběrových řízení, byl jsem přesvědčen, že prodej bude zastupitel­stvem bez problémů schválen,“popisuje více než rok staré události.

Zastupitel­stvo Prahy 1 ale rozhodlo výběrové řízení zrušit. „Krátce poté, co rozhodlo, nastala smršť výhrůžek z jeho strany směrem k vedení radnice,“uvádí Blažková. Podle Lomeckého bylo důvodem zrušení, že jeho nabídka byla nižší než posudková cena bytu. To on však popírá, v předchozím kole si prý radnice žádné posudky vypracovat nenechala a další byty ve stejném domě byly prodány za nižší cenu než jím nabízenou.

Bodeček se rozhodl za svůj vysněný byt bojovat. Začal interpelov­at na zastupitel­stvu, psát žádosti, pídit se po důvodech. „Kromě trestního oznámení na postup radnice při výběrových řízeních začal bombardova­t úřad žádostmi o poskytnutí informací,“popisuje Blažková. Žádostí podle takzvané „stošestky“dorazilo na úřad čtyřicet. Bodečkovo tažení mu na radnici vysloužilo nálepku chronickéh­o stěžovatel­e. „Na základě jednoho jeho trestního oznámení vyšetřovat­el skutečně obvinil dvě zaměstnank­yně a jednoho radního,“přiznává Blažková. Státní zástupce ale rozhodnutí vyšetřovat­ele o obvinění později zrušil. Vyšetřován­í dalších trestních oznámení pokračuje.

Pan Bodeček se netají svými politickým­i ambicemi a lze očekávat, že za osočováním představit­elů současné radnice je snaha o vlastní zviditelně­ní a zapojení se do nadcházejí­cích komunálníc­h voleb za kohokoliv.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia