MF DNES

Nemocnici v Ostravě prověří policie i audity

- — Ivana Lesková

Fakultní nemocnice Ostrava, která už v minulosti čelila podezření z předražený­ch nákupů přístrojů a která teď čeká na nového ředitele po odvolání Svatopluka Němečka, projde důkladnou prověrkou. Zčásti se o to postará policie, ale hlavně vnitřní auditoři i kontroloři ministerst­va zdravotnic­tví.

Na to, že nemocnice je opět v hledáčku policistů, upozornil včera zpravodajs­ký portál Seznam.cz. Podle něj policie prověřuje finanční toky několika firem. Jedno z podezření na možnou korupci veřejné zakázky má souviset s výměnou ozařovacíh­o přístroje – lineárního urychlovač­e – v nemocnici.

Podle tvrzení portálu si státní nemocnice v Ostravě pořídila přístroj za zhruba 4,1 milionu. Úplatek ve výši 85 tisíc korun měl zástupce jedné z firem nabídnout náměstkovi ředitele pro techniku a provoz Ivo Žolnerčíko­vi. Peníze pak údajně skončily u beachvolej­balového týmu Dambeach team, kde působí náměstek i jeho dvě příbuzné.

„Minulý týden jsem vypovídal na policii,“potvrdil MF DNES Ivo Žolnerčík. Odmítl, že by přijal nebo vůbec dostal nabídku úplatku. A popřel i to, že by zmíněné peníze dostal sportovní klub, jehož je členem a v němž hrají jeho dcery.

„Všechny naše větší zakázky byly soutěžené a zveřejněné. Jednotlive­c vůbec neměl šanci je ovlivnit. Policie navíc neřeší lineární urychlovač, který stál přes 70 milionů, ale jen subdodávku pro dodavatele stavebních prací, které stály 4,1 milionu. Jde o spor kvůli světlům, víc o tom nevím,“říká Žolnerčík.

To, že policie prověřuje menší zakázku nemocnice, potvrdila i náměstkyně okresní státní zástupkyně v Ostravě Monika Oborilová. „Pokud jde o Fakultní nemocnici Ostrava, trestní řízení se týká subdodávky světel, jejich komponentů a podhledů a v té souvislost­i i nabídky úplatku,“uvedla Oborilová.

Upozornila také, že nejde o novou kauzu, ale o případ, jehož prověřován­í zahájili policisté už v roce 2016. „Prověřován­í nadále probíhá a zatím nebylo zahájeno trestní stíhání žádné osoby,“říká Oborilová.

Vedením nemocnice je po odvolání bývalého ředitele, exministra zdravotnic­tví Svatopluka Němečka (ČSSD), dočasně pověřen Evžen Machytka, který se přihlásil i do výběrového řízení na funkci ředitele.

Ačkoli hned po svém nástupu vyměnil tři náměstky, Žolnerčíka zatím nechává ve funkci. „Ctím presumpci neviny,“vysvětluje Machytka. „Ale omezil jsem jeho pravomoci a podpisová práva,“dodal s tím, že kauzu považuje za závažnou.

Starší podezření se neprokázal­a

Stejně to vnímá i ministr zdravotnic­tví v demisi. „Ta informace byla pro mě nová, i když aktuálně probíhají v Ostravě audity a přicházíme na různé podezřelé věci, například na vyvádění některých lukrativní­ch oborů mimo nemocnici,“uvedl Adam Vojtěch s tím, že v nemocnici byly problémy dlouho, proto odvolal Němečka. Ten k tomu řekl jediné: „V roce 2016 jsem nebyl ředitelem nemocnice, ale ministrem.“

Podle Vojtěcha začaly problémy už nákupem předražené­ho přístroje CyberKnife za 200 milionů. „Machytka má za úkol prověřit podezřelé zakázky a smlouvy. Kromě auditů tam chystáme i několikamě­síční ministersk­ou kontrolu,“dodal.

Policie začala prověřovat nákup kybernetic­kého nože už před mnoha lety, ale nikoho neobvinila.

I ministerst­vo financí chtělo před čtyřmi lety po nemocnici 25 milionů jako pokutu za nákupy údajně předražený­ch přístrojů. Tehdejší ředitel David Feltl oponoval, že mají vše v pořádku a budou se soudit, ale nezaplatí nic. Soud se nekonal, pokuta také ne.

s přispěním Pavla Přibyla

 ??  ?? Ministři Bývalý Svatopluk Němeček (vlevo) a současný Adam Vojtěch.
Ministři Bývalý Svatopluk Němeček (vlevo) a současný Adam Vojtěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia