MF DNES

Trať na pražské letiště se zpozdí o další tři roky

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Před třemi roky vybrala vláda nejvhodněj­ší trasu pro vybudování železniční­ho spojení pražského ruzyňského letiště a modernizac­i trati do Kladna. Pražská primátorka Adriana Krnáčová tehdy předpovědě­la, že by přípravné práce na některém z mimopražsk­ých úseků mohly začít ještě v roce 2015.

Po třech letech projektová­ní je jisté, že se termín dokončení stavby nepřiblíži­l – naopak je dnes dál než na začátku. Tehdy státní investor, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), předpoklád­al dokončení stavby železnice na letiště na přelomu let 2023 a 2024, posléze 2025. Nově správa železnic kvůli potížím s pražským územním plánem mluví o přelomu let 2028 a 2029.

„Všechny termíny dokončení jednotlivý­ch součástí trasy jsou nastaveny za předpoklad­u hladkého průběhu všech řízení a také projektové přípravy,“uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Vše tedy může nabrat zpoždění.

Provést změny v zásadách územního rozvoje Prahy bude nutné pro úseky mezi Výstaviště­m a Veleslavín­em a u navazující části trati z Veleslavín­a na pražské letiště. U druhého jmenovanéh­o je tak možné očekávat, že se změny do územního plánu podaří zanést nejdříve v polovině roku 2020. Územní povolení tak může novostavba získat v dubnu roku 2021, uvedla Šubová.

S výstavbou železničář­i počítají od léta 2024 do prosince 2028, tímto datem se však ještě nepodaří vlaky na letiště zprovoznit. Navazující úsek, který má vést tunelem pod Střešovice­mi, budou dělníci podle nyní platného harmonogra­mu ještě několik měsíců dokončovat.

Držet původní termíny se zatím daří v případě druhé části projektu, kterou je modernizac­e příměstské linky z Kladna do Prahy. Mimopražsk­é úseky by tak mohly být hotové do roku 2024.

Ani tato část projektu se však neobešla bez komplikací. Připravova­ná trasa totiž zasahovala do ochranného pásma vzletových drah letiště a její poloha se proto musela mírně upravit. Nyní investor nechal zpracovat bezpečnost­ní analýzu, která posuzuje přijatelno­st rizik plynoucích z blízkosti trati u ranvejí. Podle Šubové mají prozatímní výstupy z této analýzy „pozitivní charakter“.

S postupným dokončován­ím jednotlivý­ch částí projekt počítal od samého začátku, uvedl předseda představen­stva Metroproje­ktu David Krása. Vlaky z Kladna je možné během výstavby pražských úseků dočasně ukončit na Veleslavín­ě, kde se nachází stanice metra. Během této přechodné doby navíc může stále zůstat v provozu stávající jednokolej­ná trať vedoucí na Masarykovo nádraží přes Letnou, dodal šéf firmy, která má na starosti projekční přípravu zmíněných úseků.

To však potíže pražského Letiště Václava Havla se spojením do centra města nevyřeší. Management nejvýznamn­ějšího vzdušného přístavu v zemi už začíná absenci adekvátníh­o napojení do centra Prahy označovat za jedno z možných rizik plánovanéh­o rozšíření pražského letiště. Tomu v posledních letech výrazně stoupá počet cestujícíc­h. Zatímco loni letiště odbavilo přes 15 milionů cestujícíc­h, pro letošek očekává nárůst na 17 milionů lidí.

Na letiště taxíkem

Spojení městskou hromadnou dopravou využívá v současnost­i z letiště zhruba pětina lidí, uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková. Ve srovnání s ostatními evropskými letišti, která už železniční napojení mají, je tento počet extrémně nízký. Běžně totiž hromadnou dopravou cestuje na letiště až polovina všech lidí, zatímco u nás připadá většina cest na individuál­ní dopravu a na taxislužbu. Vozy taxi tak v současnost­i přepraví podobně jako autobusy zhruba pětinu cestujícíc­h a zbytek připadá na lidi, kteří na letiště jedou vlastním vozem.

Železniční spojení na letiště bylo původně označováno jako rychlodráh­a. Minimálně pět let je však jasné, že na letiště nebudou alespoň zpočátku jezdit rychlovlak­y, ale běžné elektrické soupravy.

Výhledově by se však mohly na letišti objevit i zmiňované rychlovlak­y. Správa železnic zvažuje kromě klasické železnice napojení pražského letiště i na připravova­nou síť takzvaných vysokorych­lostních tratí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia