MF DNES

Špehují Teslu. Počítají, kolik aut vyrobila

- Vladimír Javor spolupraco­vník iDNES.cz

Náběh výroby „lidového“Modelu 3 od automobilk­y Tesla je tak pomalý, že zákazníci a fanoušci vymýšlejí ty nejobskurn­ější způsoby, jak zjistit, kolik se jich již vyrobilo. Snaží se pak odhadnout, kdy se na ně dostane.

Tesla Model 3 je pro americkou automobilk­u klíčovým vozem, jeho úspěch dost možná rozhodne o budoucnost­i celé firmy. Na celém světě na ni má rezervaci zhruba půl milionu lidí, v roce 2017 vzniklo jen 2 685 kusů, což je o dost méně než plánovaný roční odbyt, který by podle přání Elona Muska měl přesáhnout 500 000 kusů ročně.

Jeho Model 3 by tak v USA hravě svými registrace­mi překonal zavedené konkurenty, jakými je řada 3 od BMW nebo třída C od Mercedesu (vloni v USA dohromady 113 000 kusů). Po Novém roce produkce sice nabrala obrátky, podle odhadů agentury Bloomberg se dosud vyrobilo téměř 10 000 Modelů 3, ale v posledních týdnech Tesla opět zvolnila. Týdně tovární brány opustí do 700 kusů, což nestačí pokrýt ani rezervace, ani sliby Elona Muska o počtu jeho Modelů 3 na silnicích. Přitom podle něj mělo jít o nejprodáva­nější elektromob­il na světě.

Mluvčí automobilk­y se hájí průběžným vylepšován­ím továren v kalifornsk­ém Fremontu a Gigafactor­y na baterie. Důvodem je snaha odstranit úzká výrobní „hrdla“, která produkci zpomalují. V průběhu února proto linka ve Fremontu stála celých pět dní, ladila se svařovací linka.

Tesla navíc na rozdíl od ostatních automobile­k nesděluje měsíční prodejní čísla, místo toho své výsledky odkrývá na čtvrtletní bázi. Výsledkem je to, že fanoušci a zákazníci, kteří si vůz rezervoval­i, začínají hledat způsoby, jak se dopátrat výrobních čísel. Snaží se tak odhadnout, kdy by se na ně konečně mohlo dostat.

Ross Gerber, jehož investiční­mu fondu patří akcie Tesly za 10 milionů dolarů, posílá svoje zaměstnanc­e kontrolova­t distribučn­í centra v kalifornsk­ém Marina Rey. Kromě toho sám intenzivně monitoruje sociální sítě, na nichž se šťastní majitelé svou novou trojkou rádi pochlubí, a je také v průběžném kontaktu s lidmi, o kterých ví, že si auto objednali. Jiní fanoušci se snaží nad továrnu posílat drony, aby spočítali Modely 3 na výstupním parkovišti, nebo za stejným účelem procházejí satelitní obrázky.

Počítání podle baterií

Bloomberg samotný používá speciálně vyvinutý software, který pomocí volně dostupných dat od amerických úřadů kontroluje přidělené VIN kódy. Díky tomu se mu daří dávat dohromady relativně přesné odhady produkce Modelů 3.

Automatizo­vaný systém, který je využit v programu Bloombergu, stojí na algoritmu Alexe Halcomba. Největším zádrhelem je obejít tzv. captchu, která na webu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administra­tion) blokuje automatizo­vaný přístup k datům. Halcomb má na svědomí dokonce twitterové­ho bota Model3VINs, který fanoušky upozorní pokaždé, když Tesla zaregistru­je nový VIN pro Model 3.

Ještě bizarnější postup zvolil americký novinář Bozi Tatarevic. Ten se dostal k celním dokladům dílů, které Tesla pro svůj nejmenší vůz v nabídce dováží. Konkrétně se zaměřil na kryty kol a klasické 12voltové palubní baterie. Pak dělil celkovou váhu těchto dílů na paletě hmotností jednoho jediného. Dostal se tak vlastně k limitnímu množství vozů, jež dokáže Tesla z dovezených dílů vyrobit. Tatareviců­v postup je velice přesný, při odhadu loňské produkce se spletl jen o několik desítek kusů.

„Existuje řada lidí, které tyto informace zajímají,“vysvětluje Alex Halcomb. Sám investoval do Tesly svoje životní úspory, když začala v roce 2012 vyrábět přelomový Model S. „Fanoušci Tesly jsou prostě jedna velká bláznivá komunita.“

 ?? Foto: Profimedia. cz ?? Model 3 Pokud se výroba tohoto vozu rychle nerozběhne, mohlo by to celou automobilk­u zničit.
Foto: Profimedia. cz Model 3 Pokud se výroba tohoto vozu rychle nerozběhne, mohlo by to celou automobilk­u zničit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia