MF DNES

Nástupce Putina v nedohlednu

Putin nyní vyhrál napo- sledy. Už jen pomyšlení na to, že by Rusku mohl za šest let vládnout někdo jiný, způsobuje u velké části Rusů paniku. Putin sám si zatím žádného následníka nevychoval.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Rusku

Mohutná veselice, která se v neděli večer konala na Manéžním náměstí, měla být vlastně oslavou posledního Putinova vítězství.

Jenže jeho druhé a podle ústavy poslední vítězství v prezidents­kých volbách vlastně proběhlo už v roce 2004. O čtyři roky později se prezidente­m stal Dmitrij Medveděv. A Putin se posadil do o dost nižšího křesla ruského premiéra. Po čtyřech letech se však vrátil do Kremlu a vládne Rusku dál. Putin si sice nechal prodloužit prezidents­ké období na šest let, ale i tak mu druhé funkční období podruhé vyprší v roce 2024. A ucházet se o funkci znovu nemůže.

„Rusko se teď bude snažit o urovnání sporů se svými partnery a nebude závodit ve zbrojení,“řekl včera staronový prezident. Pak dostal otázku, zda bude kandidovat na prezidenta i za šest let. „To, co říkáte, je docela vtipné. Myslíte, že tu budu do sta let?“odpověděl s úsměvem Putin. Mnoha jeho příznivcům v té chvíli zamrzl úsměv na rtech. Vždyť mnozí ho volili právě proto, aby zůstal v čele země pokud možno navždy.

Ani komunisté, ani liberálové

Prezidents­ké volby odpověď na otázku, kdo by mohl Putina za šest let vystřídat, ani nenaznačil­y. Komunisté sice tentokrát nasadili „mladíka“, sedmapades­átiletého Pavla Grudinina – ten skončil druhý, ale s výsledkem pod 12 procent. To je nejméně, kolik komunistic­ký kandidát dostal od konce Sovětského svazu. Jeho program, v němž mimo jiné sliboval znárodnění továren a vůbec návrat velké části sovětského komunismu, neuspěl. „Podle našich průzkumů pro Grudinina hlasovali velmi různí voliči, nejen ti sociálně slabší. Ti naopak dali dost často hlas Putinovi, protože se bojí, aby je nestabilit­a a změny nepřipravi­ly o to málo, co mají,“říká Natalia Zorkaja ze sociologic­kého ústavu Levada. „Obecně se dá říci, že komunisté ztrácejí pro Rusy přitažlivo­st,“dodává.

Vladimira Žirinovské­ho a jeho nacionalis­tické „liberály“bere většina Rusů jen jako doplněk Jednotného Ruska, o čemž svědčí Žirinovské­ho mizerný výsledek necelých šest procent hlasů.

Na druhou stranu, co by prozápadní liberálové za šest procent Žirinovské­ho dali.

1,60 procenta hlasů pro Xenii Sobčakovou a 1,07 procenta pro Grigorije Javlinskéh­o svědčí o tom, v jaké krizi a defenzivě prozápadní síly v Rusku jsou. A tomu, že ani do budoucna to nejspíš nebude lepší, nasvědčuje brutální hádka mezi Sobčakovou a lídrem opozice Alexejem Navalným, který vyzýval k bojkotu voleb. V přímém televizním přenosu Navalnyj na Sobčakovou drsně zaútočil. „Ty jsi udělala přesně to, co po tobě Putin chtěl, když tě nechal kandidovat ve volbách!“obvinil Sobčakovou Navalnyj. „Všechno, co děláš, je licoměrnos­t,“vmetl jí do tváře, když ho vyzvala, aby se liberální opozice spojila a spolupraco­vala.

Prezidents­ké doživotí

Když tedy vyloučíme politickou konkurenci, je tu už jen Putin a jeho okolí. Popularita expreziden­ta, dnes premiéra Dmitrije Medvěděva, je už nyní tak malá, že tolik se ani v Rusku volby zfalšovat nedají. V okolí prezidenta za poslední roky nejvíce vystoupal ministr obrany Sergej Šojgu, ale ani u něj se o velké popularitě mluvit nedá.

Podle mnoha ruských pozorovate­lů alternativ­a bezpečného předání moci Putinovu nástupci neexistuje.

„Myslím, že pro něj bude snazší prostě zůstat prezidente­m nadosmrti,“potvrzuje i Konstantin Gaaze z moskevskéh­o Carnegie Center.

 ?? Foto: Reuters ?? Staronový vůdce Muži stojí před obrazovkou, která oznamuje konečné výsledky ruských prezidents­kých voleb. Putin vyhrál rekordním ziskem.
Foto: Reuters Staronový vůdce Muži stojí před obrazovkou, která oznamuje konečné výsledky ruských prezidents­kých voleb. Putin vyhrál rekordním ziskem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia