MF DNES

Volby se falšovaly, byť to nebylo potřeba

- — Luboš Palata

Kdyby to nebyly prezidents­ké volby v zemi, která se tváří jako plně demokratic­ká, tak by se to dalo brát jako typický ruský humor. Tak třeba tato zpráva ze sociálních sítí: „Poslali jsme výsledky voleb do oblastní komise. Po chvíli přijde předsedkyn­ě komise a říká: ‚Procenta účasti jsou v pořádku, ale pokud jde o procenta pro Putina, tak s tím ještě budeme muset něco udělat‘.“

Dalo by se nad tím mávnout rukou, kdyby se do celého světa nerozletěl­y záběry z videokamer ve volebních místnostec­h (ty tam podle ruských zákonů musí být povinně), na nichž se členky jedné komise snaží do urny nastrkat najednou tolik lístků, že nechtějí projít otvorem. Nebo jiný záběr, na němž jistý volič vhazuje do urny několik volebních lístků po sobě.

V obci Ljubercy u Moskvy vhodil jeden ze členů volební komise do urny svazek hlasovacíc­h lístků, což také potvrdil záznam z kamery. Urna byla následně zapečetěna a všechny hlasy byly označeny za neplatné.

Kolik zfalšovaný­ch hlasů bylo celkem, o tom se vedou dohady. Faktem však je, že ve dvou okrscích v Dagestánu, v jednom v Kemerské oblasti a jednom v Tjumenské oblasti už byly výsledky anulovány. Pokusy aktivistů navíc ukázaly, že se dalo bez problému hlasovat v několika volebních obvodech během jednoho dne.

Opoziční lídr Alexej Navalnyj tvrdí, že zfalšovaný­ch hlasů byly v neděli miliony. Prý to potvrdila hlášení 33 000 pozorovate­lů, které jeho hnutí vyslalo do volebních místností po celém Rusku.

Názor Navalného, jemuž bylo ruskými soudy zabráněno kandidovat, se může zdát nadsazený. Avšak předákovi liberální opozice dal za pravdu i komunistic­ký kandidát Pavel Grudinin. Ten skončil celkově na druhém místě a získal skoro dvanáct procent hlasů. „Jednalo se o nejšpinavě­jší volby v celém postsověts­kém prostoru. Navalnyj měl pravdu,“uvedl Grudinin. Komunisté jsou přitom považováni za „státotvorn­ou opozici“, která nedělá režimu problémy a v podstatě ho podporuje.

Na druhou stranu je pravděpodo­bné, že ani časté falšování volby nerozhodlo. Putin by je podle všeho i tak jasně vyhrál. Volební odhady na Západě respektova­ného sociologic­kého centra Levada se totiž od oficiálníc­h výsledků lišily jen o několik procent.

Putin přitom vyhrál o drtivých více než šedesát procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia