MF DNES

Corbyn využívá „kauzu Skripal“k rozkladu vlády

- — Jana Šafaříková

Netrvalo dlouho a poté, co Německo, Francie a Spojené státy podpořily Británii v kauze otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, se přidala Evropská unie jako celek. Ministři zahraničí členských zemí včera podepsali prohlášení, v němž Británii vyjadřují „bezvýhradn­ou solidaritu“.

„Evropská unie bere velmi vážně závěr Británie, že za útokem stojí Ruská federace,“stojí v prohlášení. „Podporujem­e britskou snahu dostat osoby zodpovědné za útok před soud. EU bude i nadále velmi blízce tento případ sledovat,“shoduje se 27 evropských států.

Na rozdíl od EU taková míra shody zdaleka nepanuje v britském parlamentu. Zatímco premiérka Theresa Mayová stejně jako ministr zahraničí Boris Johnson jednoznačn­ě ukazují na Rusko coby jasného pachatele, opoziční labouristé se drží zpátky. Na jedné straně s postupem britské vlády a vyhoštěním 23 ruských diplomatů souhlasí, na straně druhé však vládu kritizují, že jedná příliš rychle a bez důkazů. „Dosud nemáme žádné důkazy. Musíme dávat pozor, abychom se neocitli v další studené válce,“uvedl jejich předseda Jeremy Corbyn. Za jeho slovy lze vidět leccos: jeho dlouhodobé sympatie k ruskému režimu, setrvačnos­t, kdy jednoduše pokračuje ve svém protizápad­ním tažení nebo přesvědčen­í starého komunisty, který velkou část svého života strávil bojem proti NATO. Anebo také snahu vrazit další klín do už tak rozhádané britské vlády.

Svými ambicemi stát se příštím britským premiérem i za cenu předčasnýc­h voleb se Corbyn nijak netají. V prosinci loňského roku odhadoval, že „do dvanácti měsíců nejspíš budou další volby“, které pak „nejspíš vyhraje“. „Jsem připravený stát se příštím premiérem, klidně hned zítra,“řekl tehdy.

V loňských volbách labouristé i díky Corbynovi dosáhli lepšího výsledku, než se očekávalo. Corbyn byl ale zároveň i důvodem, proč se labouristů­m nepodařilo vyhrát: část Britů nevěří, že by Británii dokázal spolehlivě vést. To se jim nyní znovu potvrzuje. Ale mladí, levicově orientovan­í voliči z měst, pro něž Corbyn zosobňuje symbol boje proti establishm­entu, to nyní vidí naopak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia