MF DNES

Formuje se nová mladá generace?

- Antonín Rašek sociolog

Poslední demonstrac­e, zvláště ty studentské, byly politiky, komentátor­y a diskutujíc­ími na sociálních sítích přijaty různě: příznivě, neutrálně i odmítavě. Ale nechme stranou, v jakých to bylo proporcích, proti komu či za koho nebo za co se demonstrov­alo. Rozhodujíc­í je, že šlo o projev občanské aktivity, jakkoli pro někoho jednostran­né, v níž se po dlouhých letech výrazněji ozvali mladí lidé. Nejde proto v tomto procesu o formování nové mladé generace? Z tohoto sociologic­kého hlediska jsme zatím měli spíše generaci apatickou.

Vědecko-výzkumní pracovníci Univerzity Karlovy identifiko­vali, že se u nás na základě historický­ch událostí v minulém století zformovalo v adolescenc­i a v rané dospělosti deset dosud žijících generací. Z aktivního života v podstatě odešla nebo odchází ztracená generace s determinuj­ícím zážitkem první světové války, dále generace nové republiky, hospodářsk­é krize, obrany národa, prohry druhé světové války, míru a zapomnění, stejně tak generace modrých košil padesátých let a obrodného procesu let šedesátých. V aktivním životě zůstává generace ovlivněná normalizac­í.

17. listopad 1989 zrodil generaci svobody a po ní nastoupila generace pravidel podle peněz poznamenan­á privatizac­í. Předpoklád­alo se, že vstupem do Evropské unie se zformuje generace EURO, to jest mladých lidí zaměřených na evropské společenst­ví. Krize Unie to pravděpodo­bně znemožnila a naše společnost zatím pro zrod generace jiného typu nevytvořil­a podmínky.

Zamýšlíme-li se nad současnou hektickou dobou, bylo by potěšiteln­é, kdyby se nejen z demonstruj­ících, ale i z těch, kteří měli své důvody na ulici nejít, vytvořila generace ochrany ústavních práv a regenerace liberální demokracie bez deformujíc­í zátěže neoliberal­ismu. Už proto, že tato generace bude mít zásadní vliv na dění téměř do konce 21. století.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia