MF DNES

Víc hudby, méně filozofie

Dokument No Manifesto sleduje osud slavné kapely Manic Street Preachers. Baví vždy, když se věnuje přímo muzice. Což bohužel netrvá celé dvě hodiny.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Dokument No Manifesto o kapele Manic Street Preachers má mnoho tváří. Do stovky tuzemských kin zamíří 22. března a ke své smůle hned zpočátku trochu nudí. Pár desítek minut se tu totiž hlavně filozofuje. K této partičce to patří, proč ne, ale zkazky o tom, jak si slíbili nikdy nenapsat lovesong a skoro to porušili, mohly klidně přijít později.

Zbytečné tirády

Film zachraňují až okamžiky, kdy se obrací k muzice. A to v nejrůznějš­ích podobách. Ať už jsou to úplné začátky, které komentuje baskytaris­ta Nicky Wire: „James začal hrát ve třinácti a hned uměl celé Exile on Main Street a Appetite for Destructio­n (alba od Rolling Stones a Guns N’ Roses, pozn. red.). A já pořád válčil s akordem D dur. Těžce jsem žárlil.“Anebo když James Dean Bradfield následně prochází svou úctyhodnou sbírku kytar: „Koupil jsem spoustu nevhodných, čistě z rozmaru, že se mi šiknou, až dospěju k rockabilly. K čemuž jsem samozřejmě nedospěl nikdy.“

Cenný je rovněž vhled do tvorby Manic Street Preachers. „Písničky píšu normálně v obýváku, romantické na tom je jen to, když do šesti ráno něco kutíš a vyjde to,“přiznává Bradfield.

Vedle kapely a producenta Grega Havera v dokumentu bohužel vystupuje i řada fanoušků několika generací, kteří se ve svých pokojích a kuchyních, ale i na ulici předhánějí v tom něco o Manicích říct, ve výsledku však nesdělí nic zásadního. Proč se máme od bezejmenné­ho klučiny dozvídat, že každý z muzikantů je specifická osobnost? Tohle pasování se na znalce kapely působí směšně a bohužel filmem prostupuje po celou dobu. Čestnou výjimku tvoří fanda, z něhož se stal bedňák, a jak tak stěhuje Manicům aparaturu na pódium, oči mu září štěstím.

A podobně bezelstně funguje i propojení hudebníku s fanoušky – původně odmítali mít fanklub, teď po koncertu vyjdou ven, vyfotí se, podepíšou, poklábosí „jako staří známí“, jak zazní od jednoho z čekajících návštěvník­ů. Překvapuje vás, že lidi čekají od rána před bránou? zní jedna z otázek. „Udivuje mě to, ale i já takhle kdysi s bratrem vartoval kvůli koncertu Rush, tak to chápu,“říká Wire.

Potřásli si rukou s Castrem

Úsměvně působí srovnání toho, jaké velikosti postupně dosáhla velšská kapela v Británii, s neschopnos­tí konečně prorazit ve Spojených státech. Opět dostávají slovo posluchači: Jaké to je fandit v Americe Manicům? „Osamělé.“Podobně žertují i hudebníci: „Lézt všem do zadku nepomohlo, kašlat na všechny taky ne. Mám se snad vyspat s každým, kdo půjde kolem?“

Na méně zábavnou notu se hraje kolem zmizení, respektive pravděpodo­bné sebevraždy rozháranéh­o Richeyho Edwardse. Zvlášť v kontrastu s tím, jak maloměšťác­ky dnes žijí jeho kumpáni – jeden si doma kuchtí anglickou snídani, druhý na zahrádce opečovává kompost, třetí se tetelí ze sniperské pušky: „Je to jako meditace... zakončená velkým třesknutím.“

Ve výsledku je to docela naplňující portrét rockových velikánů, kteří s odstupem litují, že si potřásli rukou s Fidelem Castrem. Jen je potřeba přetrpět trochu toho prázdného plkání.

No Manifesto 60 % USA, 2015

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Vystoupení v Česku Kapelu Manic Street Preachers mohli tuzemští fanoušci vidět i naživo. Roku 2014 koncertova­la v pražské Lucerně.
Foto: František Vlček, MAFRA Vystoupení v Česku Kapelu Manic Street Preachers mohli tuzemští fanoušci vidět i naživo. Roku 2014 koncertova­la v pražské Lucerně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia