MF DNES

Vracejí se Sňatky z rozumu

- — Tomáš Šťástka

Divadlo na Vinohradec­h si v rámci oslav svého stodesátéh­o výročí od založení nadělilo Sňatky z rozumu. Rozsáhlou pentalogii spisovatel­e Vladimíra Neffa, kterou proslavil seriál Františka Filipa z konce šedesátých let, převedl režisér Radovan Lipus na pražském jevišti do jednoho večera.

„Je to vlastně leporelo. Ta sága, kterou napsal pan Neff, je samozřejmě obsáhlá, muselo se to upravit, abychom se vešli do jednoho představen­í. Scénky jsou stručné, a tím pádem i naše role,“vysvětluje Otakar Brousek ml., který se zde objeví hned v několika úlohách. „Role jsou malé, krátké, úderné. V první půlce hraji asi tři postavy, v druhé taky. Hraji třeba docenta filozofie Schönfelda, který prodává usedlost Preclíkářk­u,“popisuje herec.

Jé, to je hezký

Diváci, kteří mají televizní seriál v paměti, si prý přijdou na své. „Určitě to bude podobné, už jenom kostýmy a výpravou. Ale myslím si, že budeme evokovat nejen seriál, ale i tu dobu,“pokračuje Brousek. „Když řeknu, že zkoušíme Sňatky, všichni udělají: Jé, to je hezký!, což je strašně příjemné. Lidem to připomene nějaký zážitek, co měli kdysi,“nebojí se Brousek nezájmu.

Neffovo stěžejní dílo totiž skrze portrét několika generací rodin popisuje dobu zboření pražských městských hradeb a vybudování Královskýc­h Vinohrad a k nim tehdy přidružené­ho Žižkova. „Diváci se trochu dozvědí, jak to vlastně bylo. V té době se událo něco neuvěřitel­ného, pár lidí se dalo dohromady a za pár let postavilo Vinohrady. Postavili město, které dodneška funguje,“upozorňuje Brousek. „Řekli si, co všechno chtějí vybudovat, a jediné, co nezvládli, byly městské lázně. Třeba od té doby, co bylo postaveno Vinohradsk­é divadlo, se už Praha nezmohla na žádné nové,“dodává ještě.

Spolu s Brouskem se ve Sňatcích z rozumu objeví třeba Jaroslav Satoranský, Naďa Konvalinko­vá, Svatopluk Skopal či Daniel Bambas. Představen­í doplní živá hudba kapely Blue star Václava Marka. Premiéra je již tento pátek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia