MF DNES

Na Planetě Česko chybí ticho

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Umět se dívat je dar, kterého se Mariánu Polákovi dostalo vrchovatě. Naopak byl ochuzen o umění mlčet, což je hlavní problém jeho snímku Planeta Česko, prvního celovečern­ího dokumentu o naší přírodě, který se dostal do kin.

Kuriozity pod nosem

Jako kameraman má Polák za sebou tituly Potřebujem­e skřivana?, Netopýři ve tmě, O syslech a lidech, Lidé, kteří pozorují ptáky či Svět podle termitů; také jeho režijní práce spadají hlavně do žánru přírodopis­ných dokumentů. Tudíž Planetu Česko lze považovat za sumář autorových dosavadníc­h výprav po domácí krajině, znásobený sympaticko­u snahou dokázat, že proslulá BBC se svou Zázračnou planetou už není na světě jediná.

Obrazově se Planeta Česko před zahraniční konkurencí opravdu nemusí stydět. Záběr po záběru dokládá, že se záhady obejdou bez varanů, napětí bez tygrů a dobrodružs­tví bez exotické džungle. Polákovi stačí poodejít pár metrů od domovních dveří, aby našel kouzelné kuriozity doslova pod nosem, od syslího hemžení mezi paneláky přes ptačí sněm na parkovišti až po miniaturní projevy nového života v bývalém vojenském prostoru. Vlaštovky ovládající automatick­é dveře v nádražní hale překvapí asi nejvíce – hlavně děti, které se mohou v kině bavit skoro stejně přirozeně jako režisérovy dcery na plátně.

Hrdina v blátě

Rodinný motiv sice posouvá Planetu Česko k upovídanos­ti snímku Aldabra: Byl jednou jeden ostrov, ale to by vadilo méně než sám obsah komentáře, kde se opakují zbytečná klišé o nezdolné síle přírody.

Navíc zážitek rozmělňují osobní glosy autora, jenž často obrací hledáček kamery sám na sebe, jako by hrál roli statečného cestovatel­e bojujícího s útrapami zhoubného českého deště, bláta a řepky.

Bohužel v kině se nedá vypnout zvuk; až poběží Planeta Česko v televizi, kde jí lze dopřát ticho, připíše si deset procent navíc.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Jedním z obyvatel naší přírody je i orlovec říční.
Foto: Aerofilms Jedním z obyvatel naší přírody je i orlovec říční.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia