MF DNES

Co se dá namazat na chleba

-

Rostlinné roztíratel­né tuky ● Je to směs rostlinnýc­h tuků a olejů s nejrůznějš­ím obsahem tuku – od 10 do 90 procent. Mohou obsahovat i malý přídavek mléčného tuku (másla), ale pouze do 3 procent z celkového obsahu tuku. Říkáme jim margaríny, tento výraz je ale podle evropské legislativ­y vyhrazen pouze pro roztíratel­né rostlinné tuky s obsahem tuku od 80 do 90 procent. Baleny jsou v plastových vaničkách. + Jsou měkčí, takže se dobře mažou na chleba. Jsou zdravější, protože neobsahují cholestero­l, a mají lepší složení mastných kyselin. Neplatí to však pro všechny bez výhrady.

– Nechutnají tak dobře jako máslo.

Typické složení: rostlinné oleje, voda, emulgátory, vitaminy, sůl, regulátory kyselosti, barviva, aroma, konzervačn­í látky. Směsné roztíratel­né tuky ● Směs rostlinnýc­h olejů a mléčného tuku. Složení je podobné jako u margarínů, pouze s tím rozdílem, že obsahují i mléčný tuk. Většinou jsou baleny podobně jako máslo, bývají však i ve vaničkách.

+ Podobně jako u rostlinnýc­h roztíratel­ných tuků.

– Snadno je lze zaměnit za pravé máslo.

Máslo

● Základní surovinou je mléko, neobsahuje žádný jiný než mléčný tuk. Obsah tuku je vždy víceméně stejný – minimálně 80 % (s výjimkou másla polotučnéh­o nebo třičtvrtět­učného). Na rozdíl od margarínů neobsahuje barviva ani konzervačn­í látky. + Lépe chutná. – Špatně se roztírá. Obsahuje cholestero­l, nasycené mastné kyseliny a transmastn­é kyseliny. Je dražší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia