MF DNES

Aleje i kavárny Promenáda nad metropolí

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Vrch, na kterém před téměř šesti sty lety odrazili husité pod vedením Jana Žižky útok rakouských a míšeňských křižáků, čeká revitaliza­ce. Magistrát bude na začátku příštího roku stavět nové cesty, opravovat promenádu či budovat amfiteátr. Ve hře je také výtah z Žižkovskéh­o tunelu.

Vítkov je jedním z hojně využívanýc­h míst na rekreaci v Praze. Jeho současná podoba však významu místa příliš neodpovídá. Na žižkovskou stranu kopce chybí dostatečná síť cest, stezky vedoucí od Karlína jsou ve špatném stavu a úpravy potřebuje i hlavní promenáda vedoucí od památníku až ke křižovatce Ohrada, která vypadá spíše jako hlavní silnice pro auta.

První etapa začne příští rok

až na konec parkoviště včetně objektu občerstven­í a veřejných toalet. Parkoviště bude po dokončení revitaliza­ce menší a částečně ustoupí zeleni a lavičkám.

Veškeré úpravy potrvají podle Frantíka zhruba pět let. V hlavní fázi prací by se měla asfaltová promenáda vedoucí středem parku přeměnit na pěší zónu s chodníky, alejí a vodními prvky. Nové návštěvník­y má na Vítkov přitáhnout také více cyklosteze­k, cest pro pěší i restaurace či kavárna.

Turisté dosud na Vítkově navštěvova­li především Národní památník. Nově budou mít možnost zhlédnout i kulturní představen­í v nově zbudovaném venkovním amfiteátru. Do roku 2020 je zavřené Armádní muzeum, které od loňského léta prochází rozsáhlou rekonstruk­cí. Během ní budou rozšířeny výstavní prostory, nádvoří muzea získá zastřešení a zpřístupně­no bude rozsáhlé podzemí či bývalé depozitáře.

Oprav se dočkají také cesty, kterými na Vítkov přicházejí návštěvníc­i. Cesty na karlínské straně přitom měly projít rekonstruk­cí už v roce 2017. „Bohužel se do výběrového řízení přihlásila jen jedna firma, navíc s cenou vyšší, než jsme předpoklád­ali, takže jsme soutěž museli zrušit. Letos na jaře ji budeme opakovat, tak snad se to povede vysoutěžit, protože stav těch cest je opravdu špatný,“říká Frantík.

Z plánu úprav však není příliš nadšená radnice Prahy 3, pod jejíž území Vítkov spadá. „Podle nás se jedná jen o jakousi úpravu zeleně. Vítkov by ale potřeboval více koncepční řešení,“myslí si starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09).

Zanedbané náměstí se změní

Zatímco magistrát má v režii úpravy Vítkova, radnice Prahy 3 chce souběžně s pracemi na parku rekonstruo­vat Tachovské náměstí, které má v budoucnu sloužit jako jedna z přístupový­ch cest na Vítkov. Zatím jde ovšem spíše o nevzhledno­u slepou ulici, kterou dělí betonová budka a křoví od vstupu do Žižkovskéh­o tunelu. Ten spojuje pod Vítkovem pro chodce a cyklisty Prahu 3 a Karlín.

Úpravy náměstí schválila žižkovská radnice už v roce 2014. Doposud se ale s rekonstruk­cí nijak nepokročil­o, protože je nejprve potřeba vyřešit majetkoprá­vní vztahy mezi městskou částí, magistráte­m a Českými drahami, jimž patří část pozemků, kterých by se rekonstruk­ce týkala. Letos však radnice očekává, že bude moci práce na rekonstruk­ci náměstí konečně zahájit.

„Během jara by měla Praha pozemky skoupit a dát nám je do správy. Pak budeme moci žádat o stavební povolení a do rozpočtu pro příští rok dát prostředky pro komplexní rekonstruk­ci náměstí,“říká starostka Hujová.

Tachovské náměstí se má rekonstruo­vat podle návrhu architekto­nického ateliéru Opočenský Valouch. Projekt doporučuje například zasypat zbytečný podchod pod bývalou železniční tratí. Zmizet by měl také nevyužívan­ý betonový objekt, ve kterém dříve bývaly veřejné toalety. Na jeho místě by měly stát stromy a lavičky. Počítá se i s novou dlažbou a prostorem pro předzahrád­ky restaurací, které jsou v okolních domech.

Radnice Prahy 3 zatím nezavrhla ani svůj plán umístit na vrchu Vítkova pavilon pro Muchovu Slovanskou epopej. A to i přesto, že už je téměř jasné, že budoucí pavilon bude stát na Těšnově, kam ho doporučil umístit Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

„Místo pro pavilon se přehazuje jako horký brambor. Proto budeme vyzývat Prahu, aby pro umístění Epopeje udělala veřejnou soutěž,“říká Hujová s tím, že by v budoucnu mohl návštěvník­y vozit na Vítkov výtah ústící v Žižkovském tunelu.

Počítáme s tím, že letos získáme územní rozhodnutí a stavební povolení pro celou horní promenádu od památníku na Ohradu.

 ??  ??
 ??  ?? Nová místa odpočinku Hlavní promenáda vedoucí od Národního památníku ke křižovatce Ohrada získá vodní prvky a novou dlažbu (nahoře). Příští rok chce radnice Prahy 3 začít upravovat zanedbané Tachovské náměstí (dole). Vizualizac­e: MHMP, Praha 3
Nová místa odpočinku Hlavní promenáda vedoucí od Národního památníku ke křižovatce Ohrada získá vodní prvky a novou dlažbu (nahoře). Příští rok chce radnice Prahy 3 začít upravovat zanedbané Tachovské náměstí (dole). Vizualizac­e: MHMP, Praha 3
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia