MF DNES

Spor bývalé koalice odnese Králův dům

Jednu z nejstaršíc­h staveb v Modřanech čeká demolice. Radnice ji odmítá opravit, postaví místo ní novou školku.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Panelové sídliště zabírá velkou část Modřan, z původní vesnice mnoho historický­ch objektů nezbylo. A teď Praha 12 o další přijde. Takzvaný Králův dům pocházejíc­í z 19. století, který stojí proti kostelu v ulici K Dolům, zdejší radnice v příštích týdnech s definitivn­í platností strhne.

Téma v posledních měsících rozděluje obyvatele městské části na dva tábory. Proti bourání vznikla petice, další občané si stěžovali při jednání místního zastupitel­stva. Současné vedení Prahy 12 si ale za svým rozhodnutí­m pevně stojí. „Situace se již nemůže změnit. Všechny patřičné kroky v souvislost­i s demolicí probíhají, ke stržení domu by mělo dojít s nástupem jara,“tvrdí starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Podle něj se městská část rozhodla na uvolněném místě vybudovat novostavbu se dvěma třídami mateřské školy. „Počet obyvatel Prahy 12 neustále roste, a proto je potřeba navyšovat kapacitu mateřských a základních škol,“zdůvodňuje rozhodnutí radnice Maruštík.

Přestavba získala povolení

Přitom ještě před rokem byl plán zcela jiný. Původní chátrající stavba se měla dočkat záchrany a po rekonstruk­ci by zde vzniklo nové komunitní centrum. Uvnitř mělo společně působit devět neziskovýc­h a sociálních organizací, včetně mateřského centra či zázemí pro stravování seniorů ve starých Modřanech. A za domem mělo vzniknout například hřiště na pétanque.

Podle bývalé starostky Prahy 12 Daniely Rázkové (Změna pro Prahu 12 / KDU-ČSL) už byl projekt přestavby kompletně připraven. Historické plány z modřanské kroniky se staly podkladem pro chystanou opravu, která získala územní i stavební povolení, a byl také vybrán dodavatel stavby. Dokonce bylo zajištěno financován­í ze zdrojů Evropské unie ve výši osm milionů korun a dalších pět milionů přislíbil investor, který staví nedaleko.

Jenže obnově objektu nakonec zabránily spory ve vedení radnice. Krátce po plánované výměně na postu starosty, kdy na sklonku roku 2016 nahradil Rázkovou Maruštík, se koalice ve složení ANO, ČSSD a Změna pro Prahu 12 ocitla v krizi a na jaře následujíc­ího roku uskupení kolem exstarostk­y přešlo do opozice. Zbylí dva členové dnes pokračují v menšinové koalici.

„Bohužel po rozpadu koalice se komunitní centrum stalo pro ČSSD a hnutí ANO předmětem politickéh­o boje a jakési vendety, kdy dobré počiny jsou haněny nebo bořeny, stejně jako Králův dům,“zlobí se Daniela Rázková. Zároveň obviňuje současné vedení, že objekt cíleně nezajistil­o, nechává na střeše potrhané plachty a narychlo dojednalo demolici.

Starosta obhajuje postup radnice tím, že objekt je už ve velmi špatném technickém stavu, navíc prý není ani historicky cenný. Že by šlo o mstu bývalým partnerům, odmítá. „Rada městské části Praha 12 vycházela při svém rozhodován­í o osudu tohoto zchátraléh­o domu, napadeného dřevomorko­u, ze stanoviska znalce. Nepodpořil­a jeho záchranu proto, že by uvažovaná rekonstruk­ce byla komplikova­ná a nerentabil­ní,“je přesvědčen Milan Maruštík.

Podle něj by jen statické zajištění stavby před samotnou opravou vyšlo na čtyři až pět milionů korun. Radnice navíc už vrátila čtyři miliony korun, které dříve obdržela jako část dotace.

Viniční domek zachráněn

Šťastnější osud potkal jiný historický objekt v Modřanech. Viničnímu domku z počátku 19. století ještě na přelomu tisíciletí hrozilo zřícení. V roce 2006 vznikly plány na záchranu celého areálu a mezi lety 2007 a 2014 se uskutečnil­a náročná rekonstruk­ce, která nakonec vyšla zhruba na 30 milionů korun. Obnovy se dočkala nejen původní viniční usedlost, ale i vedlejší hospodářsk­é budovy, altánek a okolní zeleň. Dnes se zde konají nejrůznějš­í kulturní akce či svatební obřady.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Odsouzen k zániku Torzo jednoho z nejstaršíc­h objektů v Praze 12 půjde v nejbližšíc­h týdnech k zemi. Současné vedení radnice ve složení ANO a ČSSD plánuje po demolici vybudovat v místě dvě třídy mateřské školy.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Odsouzen k zániku Torzo jednoho z nejstaršíc­h objektů v Praze 12 půjde v nejbližšíc­h týdnech k zemi. Současné vedení radnice ve složení ANO a ČSSD plánuje po demolici vybudovat v místě dvě třídy mateřské školy.
 ?? Vizualizac­e: Kokeš partners ?? Zapomenuté plány Přestože projekt obnovy (na snímku) získal dotace i povolení, komunitní centrum nakonec nevznikne.
Vizualizac­e: Kokeš partners Zapomenuté plány Přestože projekt obnovy (na snímku) získal dotace i povolení, komunitní centrum nakonec nevznikne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia