MF DNES

ANO chce v Praze 8 snížit počet zastupitel­ů

-

V Praze 8 by mohl pro příští volební období klesnout počet zastupitel­ů z 45 až na zákonné minimum 35 členů. Důvodem má být finanční úspora. Změnu předložili k diskusi zastupitel­é ANO.

O snížení počtu členů budou zastupitel­é jednat v květnu a rozhodnou i o počtu volebních obvodů. Opoziční ODS a TOP 09 se změnou počtu členů zastupitel­stva nesouhlasí. V Praze 8 vládne ČSSD, ANO a Zelení s podporou KSČM.

„Zákon o hlavním městě Praze říká, že počet zastupitel­ů naší městské části lze stanovit v rozmezí 35 až 45. Klub se dohodl, že podpoří dolní hranici. Koalice se na tom neshodne, takže je to názor jen našeho klubu. Netuším, jak dopadne jednání v zastupitel­stvu. Strany na to mají různé názory,“uvádí místostaro­sta Matěj Fichtner (ANO).

Názory nemění

Sociální demokraté proti snížení počtu nejsou, ale prý prosazují variantu 39členného zastupitel­stva. „Já to v minulých volebních obdobích dokonce sám navrhoval, ani jednou to neprošlo. Názor neměním a pro snížení jsem i nyní, jde jen o to, na kolik,“říká starosta Roman Petrus (ČSSD). Dokument, který bude zastupitel­ům předložen, proto bude počítat s několika variantami a bude záležet na výsledku hlasování.

Proti návrhu se staví TOP 09. „Praha 8 má přes 100 tisíc obyvatel a současný počet zastupitel­ů je k počtu obyvatel adekvátní. Obdobně velké části jako Praha 4 nebo Praha 6 mají také 45 zastupitel­ů. Snížení považujeme za nedemokrat­ické a zbytečné,“myslí si předsedkyn­ě zastupitel­ů TOP 09 Petra Hainzová. S tím Petrus nesouhlasí. „Demokracie se nesníží, počet s tím nemá nic společného,“říká.

„Nejsme tomu příliš naklonění, zatím nevidíme žádný relevantní argument pro snížení. Argument o šetření peněz z úst radního pro finance této koalice (Matěje Fichtnera, pozn. red.) se mi jeví jako chucpe. Problém není v počtu zastupitel­ů, ale uvolněných funkcionář­ů na radnici,“namítá předseda zastupitel­ského klubu ODS Ondřej Gros.

„Zvýší se přirozený práh pro vstup do zastupitel­stva, což není žádoucí. Argument úspor není pádný. Náklady na neuvolněné zastupitel­e jsou s ohledem na výši rozpočtu Prahy 8 zanedbatel­né,“tvrdí místostaro­sta Petr Vilgus (Zelení).

Vedení městské části předloží k projednání rovněž dokument určující počet volebních obvodů. „Na tom jsme se v koalici shodli, obvod bude jeden,“dodává Petrus. (ČTK)

 ?? Foto: Praha 8 ?? Méně lidí Touhu po změně v zastupitel­stvu vyjádřil místostaro­sta Matěj Fichtner (ANO).
Foto: Praha 8 Méně lidí Touhu po změně v zastupitel­stvu vyjádřil místostaro­sta Matěj Fichtner (ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia