MF DNES

Vikáře zabil střet Václava IV. s církví

Jana z Pomuku před 625 lety umučili a tělo hodili do Vltavy

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Smrtí arcibiskup­ského vikáře gradoval spor mezi králem a duchovním kvůli zmařenému královu plánu zřídit nové biskupství v západočesk­ých Kladrubech. „Král tím sledoval především posílení své politické moci. Hodlal na plánované biskupství dosadit některého ze svých oblíbenců a omezit tak pravomoc i příjmy nenáviděné­ho Jana z Jenštejna,“uvedl Jan Spěváček.

Čekání na smrt

Akce byla nachystána, čekalo se jen na skon stařičkého kladrubské­ho opata Racka. Ten zemřel na přelomu února a března roku 1393. Kladrubští benediktin­i ovšem královy plány zhatily, obratem zvolili Rackova nástupce Olena. Ještě dříve, než stačil Václav IV. zareagovat, volbu potvrdil Jenštejn a z titulu své funkce také Jan z Pomuku. To vladaře vzteky rozpálilo.

Pro vikáře fatální konflikt odstartova­l 20. března 1393 v klášteře rytířů sv. Jana Jeruzaléms­kého na konci Pražského (Karlova) mostu na Menším Městě pražském (Malé Straně), nedaleko tehdejší arcibiskup­ské rezidence. Král se na schůzku dostavil opilý a pustil se do hádky s Janem z Jenštejna.

„Ty jsi potvrdil kladrubské­ho opata. Věz, že toho budeš litovat,“hrozil podle kronik Václav IV. duchovnímu. Zpitý Lucemburk dal ihned zatknout arcibiskup­a, Jana z Pomuku, kanovníka Mikuláše Puchníka a míšeňského probošta Václava. Zatčené nechal eskortovat na Hrad. Arcibiskup­ovi se podařilo uniknout. Ostatní zatčení byli posléze z Hradu odvlečeni na staroměsts­kou rychtu. Král dal přivolat kata a los rozhodl o dvou mužích, kteří měli být podrobeni mučení – o Janu z Pomuku a Mikuláši Puchníkovi.

Ti byli nejprve „taženi za sucha“neboli „štosováni“– tedy taženi za ruce svázané za zády ke stropu mučírny. Když ani poté nevypovída­li tak, jak si přál král, byli páleni pochodní. Přitom přiložil ruku k dílu i Václav IV.

Drastické scény přispěly k tomu, že se král zklidnil a snad i vystřízliv­ěl. Uvědomil si dosah svého jednání a zatčené chtěl pustit. A to pod reverzem, že neprozradí, jak se s nimi nakládalo. Puchník dokument podepsal. Jan ovšem týraní nepřežil. „Na králův rozkaz bylo jeho tělo svázáno do kozelce a hozeno do Vltavy. Stalo se tak 20. března 1393 k deváté hodině večerní,“popsal historik Jaroslav Polc.

Tělo umučeného vikáře vyplulo na vltavskou písčinu takřka měsíc po tragické smrti. Hrob nalezl v kostele sv. Kříže většího u kláštera cyriaků na Starém Městě.

V barokní éře na sklonku 17. století začal Jan z Pomuku svůj druhý život, směřující ke svatořečen­í. Poté se stal Janem Nepomuckým. Jeho ostatky nalezly útočiště v jižním ochozu chóru katedrály před vlašimskou kaplí.

Domnělý jazyk byl část mozku

Na začátku 70. let 20. století ostatky světce prozkoumal antropolog Emanuel Vlček. „Příčinou smrti bylo poranění lebky, roztříštěn­í levé části obličejové­ho skeletu, údery pěstí či tupého předmětu, čímž vznikly zlomeniny spodiny lebeční a krvácení do mozku. Vyloučit nelze ani poranění srdce či dalších životně důležitých orgánů,“uvedl profesor Vlček. Lékaři také konstatova­li, že katovi pacholci hodili do vody již mrtvé tělo.

Lékaři též analyzoval­i relikvii, kterou měl být údajně neporušený jazyk Jana z Pomuku, který v ostatcích objevili členové zvláštní komise při otevření hrobu v roce 1719. V rakvi našli hlínu a tkáň, která zrudla. Po zevrubném zkoumání přibližně před čtyřiceti lety experti dospěli k závěru, že se jedná o část mozkové tkáně.

 ?? Foto: MAFRA ?? Pět hvězd ve svatozáři symbolizuj­e latinské slovo TACUI, tedy Mlčel jsem. Na snímku socha z Karlova mostu.
Foto: MAFRA Pět hvězd ve svatozáři symbolizuj­e latinské slovo TACUI, tedy Mlčel jsem. Na snímku socha z Karlova mostu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia