MF DNES

Schickův cíl: Dokážu, že na Řím mám

- — Jiří Čihák

není lehké. Cítím se tam dobře a jsem jim za to vděčný. Ale samotného mě překvapilo, jak moc Řím žije fotbalem. Je tam ještě větší tlak než kdekoli jinde. A přetrvává.

Je těžké ho vytěsnit?

Po přestupu jsem byl asi jedno z nejprobíra­nějších témat v Itálii... Snažil jsem se to nevnímat, ale moc to nejde. Všechno je pro mě nové. Vždyť je mi čerstvě dvaadvacet, je to prostě moc rychlé. Ale musím si zvyknout.

To platí i na hřišti. Sezonu jste si maloval jinak, viďte?

Samozřejmě je to jiné, než jsem si představov­al. Nečekal jsem, že budu tak často zraněný. Dělám všechno, abych byl zdravý, a teď konečně můžu říct, že mě nic netrápí.

Brzdila vás jen zranění, nebo se toho našlo víc?

Nechci se na nic vymlouvat, příčin bylo trochu víc, ale zranění mě určitě ovlivnila. Už v létě jsem měl problémy se srdcem, nestihl jsem přípravu, takže jsem do toho musel skočit. A když z tréninku vypadnete, ozve se brzy zase něco dalšího. U mě se toho ozvalo trochu víc... Začátek nebyl dobrý, ale věřím, že se zase dostanu do laufu a dokážu, že na to mám.

Jak se se všemi problémy srovnává hlava?

Není to snadné, hlavně proto, že to zažívám poprvé. Nová zkušenost, ne úplně příjemná. Nebudu říkat, že je všechno v pohodě. Ale když budu delší dobu v tréninku a chytnu se nějakým gólem, věřím, že se to obrátí.

Chytit jste se mohl v prosinci proti Juventusu, šel jste sám na brankáře a nedal. Byl to zlom?

Ale možná i kvůli němu se pak zranění vleklo.

Sebevědomí v sobě máte dál? Nesrazil vás těžký úvod angažmá?

Nečekaný výsledek má anketa o nejlepšího fotbalistu roku 2017. V hlasování za uplynulý rok Vladimír Darida (na snímku) předčil favorizova­ného Petra Čecha, třetí skončil Michael Krmenčík.

Teprve podruhé za posledních deset let se nejlepším fotbalisto­u roku nestal brankář Petr Čech. Český rekordman přenechal trůn před čtyřmi lety Davidu Lafatovi ze Sparty, nyní ho střídá Vladimír Darida, záložník Herthy Berlín.

Je to překvapení, protože sedmadvace­tiletý fotbalista aktuálně prožívá na klubové úrovni jedno z nejméně výrazných období kariéry. V probíhajíc­í sezoně je s Herthou až na jedenáctém místě bundesligy, v Evropské lize skončil ve skupině poslední, a navíc Daridu v závěru roku přibrzdilo zranění, po kterém se musel podrobit artroskopi­i kolene.

„Je to pro mě obrovská čest, že tu můžu sedět a mít vedle sebe tuhle cenu. Něco krásného,“reagoval včera Darida.

V aktuální sezoně ještě neskóroval, za celý kalendářní rok dal jen jednu ligovou branku. Alespoň v reprezenta­ci se trefil třikrát.

Je plzeňským rodákem stejně jako druhý v pořadí Petr Čech, proti loňským výsledkům si pořadí na čele ankety vyměnili. Na třetí místo poskočil před rokem sedmnáctý Michael Krmenčík, nejlepší střelec Plzně a celé ligy.

Anketu pořádá Fotbalová asociace České republiky (FAČR). Hlasují kapitáni a trenéři prvoligový­ch týmů, reprezenta­nti s nejméně pětadvacet­i starty, vítězové minulých ročníků, zástupci asociace a vybraní sportovní novináři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia