MF DNES

Turnaj v Číně Kouč udělal čtyři změny

V létě ho AS Řím vítal jako hrdinu s rekordní cenovkou na krku. Po bídném půlroce chce Patrik Schick ukázat, že na velkoklub stačí.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Trenér fotbalové reprezenta­ce Karel Jarolím musel udělat výrazné změny v nominaci na turnaj v Číně, který v Nan-ningu začíná ve čtvrtek (Česko nastoupí v pátek proti Uruguayi). Ze zdravotníc­h důvodů mu budou chybět nejlepší střelec druhé anglické ligy Matěj Vydra z Derby, záložník Jakub Jankto z Udine a dvojice slávistů Milan Škoda a Josef Hušbauer. Kádr naopak doplnilo dalších šest jmen včetně dvou nováčků z Jablonce, záložníků Lukáše Masopusta a Michala Trávníka. Dodatečně povoláni byli i slávisté Stanislav Tecl a Jakub Jugas, bek Michael Lüftner z FC Kodaň a univerzál Martin Frýdek z pražské Sparty. (ČTK) Mrzelo mě to, jasně. Ale to už jsem hrál se zdravotním­i problémy, takže je otázka, jak by se to pak dál vyvíjelo. To už asi nezjistíme.

Přemlouval­i vás v klubu, abyste hrál, i když jste nebyl fit?

To vůbec ne. Nikdo mě do ničeho nenutil. Ale byl jsem tam nový a věděl jsem, že musím splatit důvěru. Chtěl jsem hrát, netlačili na mě, bylo to čistě moje rozhodnutí. Nechci lhát: samozřejmě, že trochu jo. Ale chci si dál věřit a nemůžu přemýšlet nad blbostmi. Chci dokázat, že na Řím mám.

Pomáhá vám i Francesco Totti, legenda a ředitel klubu?

Jasně, taky. Vidíme se dennodenně, pohodový chlap. Vypadá, jako by byl jeden z nás, jako by do týmu patřil dál. Jen s námi není na hřišti.

Tam se perete o místo i s Edinem Džekem, největší hvězdou. Jste parťáci, nebo konkurenti?

Edin je ve fázi kariéry, kdy nemusí dělat naschvály. Je to naopak asi můj největší kamarád, máme bezvadný vztah. Skvělý člověk a jeden z nejlepších útočníků na světě. Díky němu poznávám, v čem se musím zlepšit. Navíc díky angažmá v Teplicích mluví pořád výborně česky, takže občas si v češtině popovídáme.

A neštve vás, že kvůli němu většinou hrajete na křídle?

Neštve. Já jsem rád za každou příležitos­t, kdy můžu být na hřišti, takže takhle vůbec neuvažuju. Asi je poznat, že to není moje ideální pozice, ale není to tak, že mi systém nevyhovuje – jen se mu musím přizpůsobi­t a dělat všechno, aby mi to šlo.

Věříte, že nejhorší už je za vámi?

Snad ano. Všechno bylo hrozně rychlé a trochu se to uspěchalo. Byl jsem natěšený a všechno chtěl hned, tělo na to nebylo připravené. Šel jsem do toho moc hrr – a svaly nevydržely.

Proto jste za podzim stihl jen čtrnáct zápasů a jeden gól. Neuvažoval jste v zimě o hostování?

Nad tím jsem nepřemýšle­l vůbec. Chci něco dokázat v Římě. Do kon- ce sezony máme ještě dost zápasů. A co nezačalo dobře, může dobře skončit.

 ?? Foto: Reuters ?? Těžké chvíle Patrik Schick se zatím v AS Řím moc neprosadil, nicméně věří, že se v Římě chytí.
Foto: Reuters Těžké chvíle Patrik Schick se zatím v AS Řím moc neprosadil, nicméně věří, že se v Římě chytí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia