MF DNES

Prezidenti na odstřel

Ještě nikdy nebylo sesazováno či souzeno tolik hlav států naráz. Je to teď skoro každý den

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Světem zřejmě obchází strašidlo, které žere prezidenty.

Dnes rezignuje prezidentk­a Mauricia, včera to udělal její kolega z Peru, předevčíre­m skončil barmský prezident a navíc obvinili francouzsk­ého expreziden­ta Sarkozyho. Před čtyřmi dny se jeho jihokorejs­ký souputník dozvěděl, že mu hrozí kriminál, před třemi týdny řekli jiné hlavě Jižní Koreje, byla to sesazená prezidentk­a, že jí hrozí 30 let.

Prezidenti jsou na odstřel, ať už ve funkci, nebo až po ní. Ještě nikdy nebyli tak sesazováni, odvoláváni, vyšetřován­i a souzeni jako v posledních týdnech a měsících.

Záznamy ukazují, že ještě před několika lety předčasně končil v průměru jeden prezident ročně. Teď zrovna je to najednou jeden denně.

Prezidents­ký fičák bere i premiéry, za měsíc teď odnesl tři: slovenskéh­o, slovinskéh­o a etiopského.

Je za tím doba i její trysk. Zdi úřadů jsou skleněnějš­í než kdy předtím, všechno se provalí. A sociální sítě zajistí, že o tom vědí všichni, takže problém je opticky zvětšen. Výklad politikova hříchu, jak ho vytvoří média a opozice, převládne, i kdyby skutečnost byla jiná.

Dobrou metaforou toho, jak snadno tajfun doby odfoukne politika, je osud jednoho z padlých, slovinskéh­o premiéra Miro Cerara. Nejde o jeho konec, ale o jeho začátek. Tenhle slovinský profesor se v květnu 2014 rozhodl, že vstoupí do politiky. 2. června založil stranu, po týdnu už vedl v průzkumech. O další týden později ho za premiéra chtělo 41 procent voličů. A 10. července vyhrál volby. Obecně lze říct, že v éře rychlých informací a nespokojen­ých lidí lze udělat kariéru za měsíc. A taky o ni přijít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia