MF DNES

Terorista zabíjel ve Francii

-

Tři lidi včera na jihu Francie zavraždil a 16 dalších zranil sympatizan­t organizace Islámský stát, než ho bezpečnost­ní síly zastřelily v supermarke­tu, kde držel rukojmí. Média uvedla, že byl původem z Maroka. Podle ministerst­va vnitra šlo o 26letého Redouana Lakdima, který byl policii znám jako drobný kriminální­k a drogový dealer.

„Sledovali jsme jej a měli jsme za to, že nedošlo k radikaliza­ci. (...) K činu přešel náhle,“citoval deník Le Monde ministra vnitra Gérarda Collomba. Podle prokurátor­a Francoise Molinse byl Lakdim od roku 2016 monitorová­n pro napojení na salafisty, ale nic nenasvědčo­valo tomu, že by představov­al bezprostře­dní hrozbu.

Islamista Lakdim včera nejdříve při krádeži auta v Carcassonn­e zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra. Následně se vydal do 20 minut jízdy vzdáleného městečka Trebes, kde držel několik rukojmích v obchodě řetězce Super U, v němž zabil další dva lidi.

Podle ministra vnitra při vstupu do supermarke­tu křičel: „Allahu akbar (bůh je veliký), všechny vás zabiju!“

Také žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřeléh­o z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi.

Policisté po několika hodinách v supermarke­tu zasáhli a útočníka zastřelili. Podle agentury Reuters při tom byli zraněni dva příslušníc­i bezpečnost­ních složek.

Dalším zraněným byl policista, který se s kolegy vracel z kondičního běhu a kterého Lakdim zasáhl při své cestě v ukradeném autě.

Včera zveřejněná bilance ministerst­va vnitra uváděla tři mrtvé a 16 zraněných, z nichž dva byli ve vážném stavu.

K činu se později na internetu přihlásil Islámský stát (IS). Teroristic­ká organizace však své tvrzení, že za útokem stál „voják chalífátu“, podle agentur nijak nedoložila. Policie nicméně zadržela Lakdimovu družku a pátrala po jeho případných komplicích.

Od střelby v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015 zemřelo ve Francii při útocích extremistů hlásících se k IS přes 240 lidí. (zah)

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia